Varkensschouder op z’n Vlaams

Ingrediënten

  • 2 kg varkensschouder (van niet te zware varkens), zonder hiel en zonder zwoerd, met been; in horizontale lappen van een duim dik gezaagd.
  • 4 flesjes (30 cl per stuk) Bourgogne des Flandres of een ander oud bruin bier
  • 3 grote uien, in ringen gesneden
  • Tijmpoeder
  • Laurierpoeder
  • Peper en zout
  • Boter (om in te bakken)
  • Allesbinder (eventueel nodig wanneer saus niet voldoende gebonden is)
  • 20 jonge worteltjes, met iets loofstengel er aan
  • 1,5 kg nieuwe aardappelen(die heel blijven:bij het koken),getourneerd(in tonvormige blokjes gesneden) en gaargekookt
  • 20 jonge meiraapjes, getourneerd (in tonvormige blokjes gesneden)*
  • Boter
  • Bouillon
  • * Meiraapjes zijn fijn en zoet van smaak. De kleur is wit en aan de bovenkant paars of lichtgroen. Bij aankoop moeten ze stevig aanvoelen. Ze worden per bosje verkocht
  • 2 kg varkensschouder (van niet te zware varkens), zonder hiel en zonder zwoerd, met been; in horizontale lappen van een duim dik gezaagd.,
  • 4 flesjes (30 cl per stuk) Bourgogne des Flandres of een ander oud bruin bier,
  • 3 grote uien, in ringen gesneden,
  • Tijmpoeder,
  • Laurierpoeder,
  • Peper en zout,
  • Boter (om in te bakken),
  • Allesbinder (eventueel nodig wanneer saus niet voldoende gebonden is),
  • 20 jonge worteltjes, met iets loofstengel er aan,
  • 1,5 kg nieuwe aardappelen(die heel blijven:bij het koken),getourneerd(in tonvormige blokjes gesneden) en gaargekookt,
  • 20 jonge meiraapjes, getourneerd (in tonvormige blokjes gesneden)*,
  • Boter,
  • Bouillon,
  • * Meiraapjes zijn fijn en zoet van smaak. De kleur is wit en aan de bovenkant paars of lichtgroen. Bij aankoop moeten ze stevig aanvoelen. Ze worden per bosje verkocht

Bereiding

  • Verhit de boter in een braadpan en bak daarin de lappen vlees aan alle kanten bruin; bestrooi ze met een beetje zout en peper. Neem het vlees uit de pan en leg het in een andere stoofpan met dikke bodem. De uienringen aanfruiten in de braadboter en daarna bij het vlees voegen. Bier toevoegen, de massa licht bestrooien met tijmpoeder en laurierpoeder. Met deksel op de pan de massa ca. 1 uur op een zeer matig afgestelde warmtebron zachtjes gaar stoven.

  • De worteltjes schoonmaken en iets loofstengel laten zitten. De meiraapjes schoonmaken(schillen) en tourneren. In een stoofpan boter verhitten, de worteltjes en getourneerde meiraapjes daarin goed aanfruiten, een weinig bouillon toevoegen en in de bouillon gaar stoven (10 tot 15 minuten) tot ze beetgaar zijn; ze mogen niet te zacht zijn. De aardappelen schillen, tourneren en apart gaar koken. Daarna alles laten afkoelen en(afgedekt)laten doorkoelen in de koelcel.

  • Het gestoofde vlees uit de pan nemen. De saus met uiringen indien nodig nog iets aanbinden met allesbinder. Laat beide afkoelen en daarna doorkoelen in de koelcel.

  • Presenteer de lapjes in een stenen schaal. Dat kan met saus erbij, maar de saus kan ook apart worden gepresenteerd. Breng daarnaast schalen met de gestoofde groenten en gekookte aardappelen. Presenteer ook in 3-vaks oven –of magnetronbakjes. In het grootste vakje 1 lapje vlees met 50 á 100 ml saus met uiringen; in het kleinste vakje 3 á 4 worteltjes en 3 á 4 meiraapjes en in het derde vakje 4 á 5 gekookte aardappelen. Groenten en aardappel en afgarneren met fijngehakte verse peterselie. 

  • Bakje in oven of magnetron verhitten volgens de gebruiksaanwijzing van de apparatuur. Of het gerecht op een bord verhitten in een voorverwarmde oven van 80˚C gedurende 30 minuten. Het product moet wel door en door verhit zijn.

Terug naar boven