Lamsgehaktballen met rozijnen en kaas

Ingrediënten

  • Mager lamsvlees voor lamsgehakt, zonder vet en zenen; in stukken gesneden; goed koelen bij 0˚C of licht aanvriezen.
  • 15 gr keukenzout
  • 50 gr blank paneermeel
  • 50 gr geraspte Parmezaanse kaas
  • 20 gr rozijnen
  • 200 gr meiknolletjes, brunoise gesneden (brunoise: in zeer kleine blokjes)
  • 100 gr ui, brunoise gesneden
  • 350 gr winterwortel, brunoise gesneden
  • 100 gr stengels bleekselderij, brunoise gesneden
  • 300 gr grote champignons, schoongeveegd en in dunne plakken gesneden
  • 4 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 2 gr gebroken Spaanse peper
  • 200 gr (ongekookte) linzen
  • 10 gr keukenzout
  • 1 liter ongezouten kippenbouillon (in de handel te koop)
  • 10 gr koudgeperste olijfolie
  • Mager lamsvlees voor lamsgehakt, zonder vet en zenen; in stukken gesneden; goed koelen bij 0˚C of licht aanvriezen.,
  • 15 gr keukenzout,
  • 50 gr blank paneermeel,
  • 50 gr geraspte Parmezaanse kaas,
  • 20 gr rozijnen,
  • 200 gr meiknolletjes, brunoise gesneden (brunoise: in zeer kleine blokjes),
  • 100 gr ui, brunoise gesneden,
  • 350 gr winterwortel, brunoise gesneden,
  • 100 gr stengels bleekselderij, brunoise gesneden,
  • 300 gr grote champignons, schoongeveegd en in dunne plakken gesneden,
  • 4 teentjes knoflook, fijngehakt,
  • 2 gr gebroken Spaanse peper,
  • 200 gr (ongekookte) linzen,
  • 10 gr keukenzout,
  • 1 liter ongezouten kippenbouillon (in de handel te koop),
  • 10 gr koudgeperste olijfolie

Bereiding

  • Maak de groenten schoon, snijd ze zoals hierboven omschreven. Weeg alle ingrediënten nauwkeurig af. Het goed gekoelde vlees voormalen door de 10-mm plaat. Dan paneermeel,kaas, rozijnen en zout losjes onder het gemalen vlees mengen. De massa door de 3-mm plaat malen en namengen tot er een goede binding is. Te kort mengen geeft te weinig binding, te lang mengen een (te) stug eindproduct. Vorm van het deeg ballen van 50 gram. Zorg dat de oppervlakte van de ballen mooi glad en strak is, ander barst het gehakt bij het braden open.

  • Zet een grote stofpan op hoog vuur en verhit de olie. Schroei de ballen aan tot ze na 4 tot 5 minuten egaal bruin zijn. Haal ze met een schuimspaan uit de pan en zet ze weg in een bak. Doe nu de verkleinde groente (meiknol, ui, wortel, bleekselderij, champignons, knoflook en Spaanse peper) in de pan. Draai het vuur laag en blijf omscheppen tot alles na circa 8 minuten gaar is. Draai het vuur naar middelhoog, voeg de linzen, het zout en de bouillon toe en breng het geheel aan de kook. Doe de gehaktballen terug in de pan, leg het deksel er schuin op en draai het vuur naar laag. Laat de gehaktballen met de linzen circa 45 minuten pruttelen tot de linzen gaar zijn. Laat het geheel afkoelen onder af en toe roeren en in de koelcel geheel doorkoelen.

Terug naar boven