Vulling maken: laat de pruimen, abrikozen, krenten en rozijnen samen een nacht afgedekt in de koelcel weken in de witte wijn. De pruimen en abrikozen in kleine stukjes snijden.
Fruit dit vruchtenmengsel (pruimen, abrikozen, rozijnen en krenten) met de noten en de geraspte citroen – en sinaasappelschil in een braadpan ongeveer 5 minuten in de hete boter. Maak de saffraandraadjes aan met een klein beetje lauw water en roer dit door het vruchtenmengsel tezamen met het kruidnagelpoeder.
Wrijf het vlees aan de binnen zijde in met zout en peper. Spreid het mengsel uit over het varkensvlees. Rol het vlees op en bind de rol dicht met rolladetouw, of steek de rollade in een passend rolladenet. Wrijf het vlees in met olie en leg het in een braadslede. Giet citroensap en tomatensap eromheen.
Verwarm de oven voor op 250˚C. Leg de rollade in de met citroensap en tomatensap in de braadslede, voeg tijdens het braden kleine scheutjes warm water tot om donker worden van de boter tegen te gaan. Verhit de boter in een koekenpan tot deze bijna lichtbruin is gekleurd en giet de boter over het vlees. Temper de hete bron naar 175˚C, en zet de braadslede in het midden of iets lager in de oven. Bedruip de rollade regelmatig. Het is de bedoeling dat het vet dat uit het vlees komt wordt gebruikt voor het bedruipen. Reken ongeveer 1 ½ uur braadtijd of tot een kerntemperatuur van 70˚C is bereikt. Neem de rollade uit de oven, leg ze op een vleesplank en laat ze even afkoelen alvorens ze aan te snijden. Maak de jus af met wat water. Geef deze er apart bij. Is de jus te vet, schep er dan wat vet af.
Snijd de rollade in niet te dunne plakken. Presenteer er rijst bij.
Beeld: ©AS Food studio/Shutterstock.com