28-april-2017 | Door: Gerhard Kwak
Bakkerstaal - V

Bakkerstaal - V

Het bakkersvak kent tal van specifieke benamingen voor de verschillende werkzaamheden. Op deze pagina laat Vers-inspiratie  je kennis maken met een aantal van deze begrippen.

V.V.D.M.

Vetvrije droge melkbestanddelen.

V.V.M.B.

Vetvrije melkbestanddelen.

Varak

Flinterdunne, eetbare velletjes goud of zilver voor te decoreren van desserts. Te koop in speciale zaken voor de bakkerij en Aziatische winkels.

Vastrollen

Het met een rolstokje rollen over strooisel of amandelschaafsel, hetwelk op een deegplak is gestrooid.

Verdextrineren

Roux te lang verwarmen waardoor het zetmeel gedeeltelijk in dextrine wordt omgezet en een zoete smaak ontstaat.

(Ver)mengen)

  • Mengen: twee of meer stoffen zodanig samenbrengen dat een min of meer homogeen geheel ontstaat
  • Vermengen: twee of meer stoffen samenbrengen. de stoffen onderling kunnen nog zichtbaar zijn.

Viscositeit

Taaivloeibaarheid van een vloeistof.

Vlakverdeling

Verdeling op het taartoppervlak vanuit het midden.

Vlucht

90°R=111°C (suiker koken).

Volle vent

De Franse benaming luidt: Vol au vent. Een grote pasteibak voor meerdere personen.

Volume

De grootte of inhoud van iets. Bijvoorbeeld de grootte van een brood in cm.

Foto: Kotterbrood

Voorrijs

Na het kneden wordt het deeg enige tijd met rust gelaten. dit duurt ongeveer 40-50 minuten.

Voorstomen

Door het product voordat het de oven ingaat voor te stomen blijft het huidje van het product wat langer elastisch.

Vormbonbons

Bonbons die gemaakt worden in bonbonvormen.

Vormchocoladecouverture

Enigszins dikke chocoladecouverture die zich goed tegen de wand van een vorm vastzet. in vergelijking tot spuit- en glaceerchocoladecouverture is ze half slap.

Vullen of farceren

Met bijvoorbeeld spuitzak of lepel.

Terug naar boven