29-augustus-2023 |
Kraamvrouwenkost

Kraamvrouwenkost

Vroeger kreeg de moeder na de bevalling vaak ‘kraamvrouwenkost’ te eten. Het gerecht werd meestal bereid door de buurvrouwen. De lekkernij sterkte goed aan en was, om in oude termen te spreken, ‘good veur’t zog’ (goed voor de melkgift). Hieronder de moderne versie van het oude recept.

Recept:
• 250 gram blauwe pruimen
• 250 gram rozijnen
• 2 beschuiten
• 1 liter gortenpap
• basterdsuiker.

Bereiding:
Laat de pruimen een nacht weken. Breng ze de volgende dag aan de kook. Voeg daarna de rozijnen en de in stukken gebroken beschuit toe. Laat het geheel een minuutje of dertig zacht doorkoken. Gebruik een pak gortenpap (van de supermarkt) en giet die erbij. Breng alles weer aan de kook. Voeg bij het opdienen bruine basterdsuiker toe.

Terug naar boven