25-maart-2025 |
Rundvlees­prijzen bereiken record: biefstuk duurder

Rundvlees­prijzen bereiken record: biefstuk duurder

De prijs van rundvlees schiet omhoog en consumenten gaan dat voelen. Door een wereldwijd tekort aan runderen zijn de rundveeprijzen de afgelopen weken door het vorige recordniveau gebroken. In Nederland ligt de karkasprijs inmiddels bijna 9% hoger dan het vorige record. De verwachting is dat de prijzen verder blijven stijgen. Dit blijkt uit cijfers van DCA Market Intelligence, dat marktdata en benchmarkprijzen levert voor de food- en agribusiness.

Het wereldwijde aanbod van runderen is historisch laag. In de Verenigde Staten heeft droogte gezorgd voor de kleinste rundveestapel sinds 1952. Ook in Canada, Mexico en Europa is de veestapel fors geslonken, met name in Frankrijk. Tijdens de kerstperiode zijn veel runderen geslacht om aan de grote vraag te voldoen, waardoor de aanvoer verder onder druk is komen te staan. Landen als Brazilië en Australië proberen de tekorten te compenseren met extra export, maar dit heeft vooralsnog weinig effect op de stijgende prijzen.

Prijsstijging zet door in alle segmenten

De prijsstijging begon bij de luxere rundvleesproducten, maar inmiddels zijn ook goedkopere stukken vlees fors duurder geworden. “De prijzen zijn schrikbarend snel gestegen, maar het sentiment in de markt is dat dit nog maar het begin is,” zegt Matthijs Bremer, marktspecialist vlees & eiwit bij DCA Market Intelligence. De rundveesector kampt met een vicieuze cirkel: runderen worden jonger geslacht, wat leidt tot een lagere vleesproductie per dier. Hoewel er grenzen zijn aan wat consumenten bereid zijn te betalen, is het onzeker wanneer de markt zich stabiliseert. Feit is dat de komende maanden biefstuk en hamburgers in de supermarkt een flink hogere prijskaart krijgen.

Dcamarketintelligence.com

Terug naar boven