Vega vis-informatie
Steeds meer mensen laten vis links liggen en zoeken alternatieven. Zeker na de documentaire Seaspiracy op Netflix is er meer bewustwording over de donkere kant van visserij en stijgt de vraag naar alternatieven. En gelukkig zijn die er! In dit artikel geef ik je informatie over vega vis en haar gebruikers.
Consumenten die enkel vis eten worden pescotariërs genoemd. Een pescotariër eet geen vlees of kip, maar wel vis
Pescetarisme kan gezien worden als een ethischere keuze omdat vissen en schelpdieren mogelijk geen angst, pijn en lijden ervaren. Sommige pescotariërs gebruiken hun dieet als een overgang naar het vegetarisme, terwijl anderen het als een ethisch compromis hebben,
Er zijn vissen - tilapia, karper - die al op een vegetarisch dieet leven. Er zijn ook vissoorten als tong en schol die technisch gezien op mosselen kunnen leven. "Als dat lukt heb je kweekvis die niet op wilde vis leeft. In de praktijk moeten we het echter hebben van vegan vis afkomstig uit een fabriek. Een populaire vervanger van de echte vis. Deze vis is dus helemaal niet van vis gemaakt, maar bestaat enkel uit vegan ingrediënten. Vaak zijn dat zeewier en water, waar bijvoorbeeld tapiocazetmeel, soja(bonen) en paddenstoelen aan toegevoegd worden
En de voedingswaarde van visvervangers is niet vergelijkbaar met die van (vette) vis. Zo levert vette vis de omega 3-vetzuren EPA en DHA. De meeste visvervangers bevatten deze vetzuren niet, tenzij ze ermee verrijkt zijn. Daarnaast is de meeste vis rijk aan vitamine B12 en de mineralen jodium, fosfor en seleen