Hooikist
Vroeger beschikte men nog niet over een gaspit of een elektrisch fornuis. Men kookte op een met kolen of hout gestookt fornuis en gebruikte vaak een petroleumstel voor stoofvlees en dergelijke.
Een petroleumstel is een kooktoestel waarop met behulp van de brandstof petroleum een maaltijd werd bereid. Vooral het tegenwoordig weer beroemde ‘draadjesvlees’ was een bekend recept. In de Tweede Wereldoorlog en ook nog daarna was de brandstof schaars, evenals het voedsel trouwens, en greep menig huisvrouw weer naar de ‘hooikist’.
Een houten kist met een deksel die was gevuld met een dikke laag isolerend hooi. De wat luxere hooikist werd van binnen bekleed met linnen of een andere soort doek. De eenvoudigste vorm bevatte alleen maar hooi. In het midden maakte de huisvrouw een kuil waarin de hete pan zo vanaf het vuur van het fornuis in werd geplaatst. Het deksel werd gesloten en vervolgens bleef de pan met eten langdurig warm en gaarde uitstekend na. Een goede kist kon het eten wel een paar uur warm houden. Op die manier bespaarde men veel brandstof en kon toch lekker