Turkse Kizartilmis dana Köftesi

Ingrediënten

  • Mager kalfsvlees(snippers) voor gehakt (KA II = mager kalfsvlees: grof ontzeend, mager vlees van schouder, stomp en hals; zichtbaar vet ca 5%).
  • 16 gram keukenzout
  • 3 gram witte peper
  • 2 gram tijm
  • 1,5 gram cayennepeper
  • 200 gram gekookte rijst
  • 200 gram geraspte Maasdammer kaas
  • 200 gram gesnipperde ui, gefruit (koud verwerken)
  • 5 gram ge(vries)droogde peterselie
  • 50 gram blank –of beschuitpaneermeel
  • 3 eieren (voor de smaak)
  • 1 kopje olijfolie (150 ml)
  • 5 gram keukenzout
  • Mager kalfsvlees(snippers) voor gehakt (KA II = mager kalfsvlees: grof ontzeend, mager vlees van schouder, stomp en hals; zichtbaar vet ca 5%).,
  • 16 gram keukenzout,
  • 3 gram witte peper,
  • 2 gram tijm,
  • 1,5 gram cayennepeper,
  • 200 gram gekookte rijst,
  • 200 gram geraspte Maasdammer kaas,
  • 200 gram gesnipperde ui, gefruit (koud verwerken),
  • 5 gram ge(vries)droogde peterselie,
  • 50 gram blank –of beschuitpaneermeel,
  • 3 eieren (voor de smaak),
  • 1 kopje olijfolie (150 ml),
  • 5 gram keukenzout

Benodigheden

  • Gebruik scherpe en goed geslepen messen; nodig zijn de 10-mm en de 5-mm plaat.

Bereiding

  • Ontdoe het vlees van pezen, stempel, kraakbeen, e.d.; snijd het in eigrote stukken, leg die in platte bakken en plaats die afgedekt met een folie in de koelcel bij 0˚C. Zorg voorruimte tussen de bakken zodat de lucht er goed tussen kan circuleren. Het vlees kan ook licht worden aangevroren. Rijst koken volgens de instructie op de verpakking; niet spoelen. Uien schillen, fijnsnipperen, heel licht fruiten(glazig) en weer laten afkoelen.

  • Het vlees eerst voormalen door de 10-mm plaat. Daarna gefruite ui, zout, witte en cayennepeper,tijm, geraspte kaas, peterselie, paneermeel en eieren er losjes doormengen(eventueel met een mengmachine), maar niet te lang. Daarna de massa door de 5-mm plaat malen en aansluitend de gekookte rijst er onder mengen en kort namengen tot er een goede binding is. Bij te lang mengen krijgt men een stug product. Maak met een ijsknijper balletjes van ± 100 gram, druk die een beetje plat, bestrijk ze rondom licht met het mengsel van olie en zout.

  • Presenteer deze Kizartilmis dana köftesi (kalfsgehaktballen naar Tuks recept) op een zwarte schaal. Deze ballen kunnen in de koekenpan, grill en/of op de barbecue worden gebakken/gegrild.

Terug naar boven