Risotto Milanese

Ingrediënten

  • 10 gr zeezout
  • 3 gr zwarte peper
  • 200 gr rode uien, schoongemaakt en fijngesnipperd
  • 560 gr ongekookte arborio* - of rosottorijst
  • 2400 gr groentebouillon
  • 1 gr saffraansliertjes
  • 250 gr droge witte wijn
  • 100 gr geraspte vegetarisch parmezaanse kaas**
  • 200 gr margarine
  • 30 gr extra vergine olijfolie
  • *arborio is een Italiaanse medium rijst, witte rijst die het midden houdt tussen kortgraan en langgraan rijst en die in de kook erg gaat plakken en daarom vooral wordt gebruikt voor toepassing risotto van te maken, een alternatief is Siam rijst
  • ** Stremsel wordt meestal gemaakt van de lebmaag van jonge kalveren. De meeste kazen van nu bevatten stremsel op plantaardige basis, maar dat weet je pas zeker als er ‘plantaardig stremsel’ op de verpakking staat 
  • 10 gr zeezout,
  • 3 gr zwarte peper,
  • 200 gr rode uien, schoongemaakt en fijngesnipperd,
  • 560 gr ongekookte arborio* - of rosottorijst,
  • 2400 gr groentebouillon,
  • 1 gr saffraansliertjes,
  • 250 gr droge witte wijn,
  • 100 gr geraspte vegetarisch parmezaanse kaas**,
  • 200 gr margarine,
  • 30 gr extra vergine olijfolie,
  • *arborio is een Italiaanse medium rijst, witte rijst die het midden houdt tussen kortgraan en langgraan rijst en die in de kook erg gaat plakken en daarom vooral wordt gebruikt voor toepassing risotto van te maken, een alternatief is Siam rijst,
  • ** Stremsel wordt meestal gemaakt van de lebmaag van jonge kalveren. De meeste kazen van nu bevatten stremsel op plantaardige basis, maar dat weet je pas zeker als er ‘plantaardig stremsel’ op de verpakking staat 

Bereiding

  • Risotto Milanese is een klassieker waarvan de eenvoud z’n charme is. Geef er het beste Italiaanse brood bij dat je kunt vinden en een eenvoudige salade van tomaten en rode ui.

  • Maak eerst alle groenten schoon en snijd ze zoals hierboven omschreven, weeg nu alle ingrediënten nauwkeurig af en zet ze gereed.

  • Verhit de margarine en de olie in een braadpan en fruit de uien 10 minuten. Voeg de rijst toe en roer tot de ui er helemaal doorheen zit. Voeg beetje bij beetje de bouillon toe, voortdurend roerend, waarbij je meer bouillon toevoegt naarmate de rijst begint te bakken en het vocht adsorbeert. Voeg de saffraan en de wijn toe. Proef de rijst na 20 minuten. Hij moet romig zijn, nog beet hebben en de korrels mogen niet aan elkaar plakken. Misschien moet hij nog eens 5 minuten koken. Als je tevreden bent over de textuur, roer dan de parmezaanse kaas erdoor en het zout en de peper.

  • Afkoelen en in de koelcel geheel laten doorkoelen.

  • Presenteer dit Kant-en-klare Risotto Milanese in zwarte of witte schalen in de toonbank of in oven of magnetron bakjes, vul het bakjes met het kant-en-klare Risotto Milanese.

  • Verhitten volgens de gebruiksaanwijzing van uw magnetron. Verhit het gerecht in pannetje, op middel hoog vuur af en toe omroeren, (in een oven van 150 graden tot gerecht door en door warm is (eventueel afdekken anders kan de bovenkant te hard indrogen).

  • Borden goed warm maken in heet water en op de warme borden serveren.

Terug naar boven