Grootmoeders gevulde kip

Ingrediënten

  • 1 kip gewicht zonder nek en ingewanden ongeveer 1 tot 1,25 kg
  • 50 gr braadboter
  • 1 middelgrote ui
  • 2 kruidnagelen
  • 200 gr wit brood ,zonder korst, in blokjes snijden
  • 200 gr melk
  • 2 grote uien (fijn gehakt)
  • 60 gr braadboter
  • 2 bosjes verse peterselie (gehakt)
  • 100 gr mager spek, in kleine blokjes gesneden
  • 200 gr verse kippenlever (klein gehakt of heel kleine blokjes snijden)
  • 2 eieren
  • 30 gr truffels of imitatie truffels (in heel kleine blokjes snijden)
  • 150 ml kippenbouillon
  • 3 gr meel
  • 10 gr boter
  • 1 kip gewicht zonder nek en ingewanden ongeveer 1 tot 1,25 kg,
  • 50 gr braadboter,
  • 1 middelgrote ui,
  • 2 kruidnagelen,
  • 200 gr wit brood ,zonder korst, in blokjes snijden,
  • 200 gr melk,
  • 2 grote uien (fijn gehakt),
  • 60 gr braadboter,
  • 2 bosjes verse peterselie (gehakt),
  • 100 gr mager spek, in kleine blokjes gesneden,
  • 200 gr verse kippenlever (klein gehakt of heel kleine blokjes snijden),
  • 2 eieren,
  • 30 gr truffels of imitatie truffels (in heel kleine blokjes snijden),
  • 150 ml kippenbouillon,
  • 3 gr meel,
  • 10 gr boter

Bereiding

  • Hals en poten afsnijden. Huid een stukje terugschuiven en de hals zo dicht mogelijk bij de romp afsnijden. De poten vlak onder het gewicht afsnijden, om bij het braden het optrekken van de huid te voorkomen. Het doorsnijden van de huid en ruggengraat. Vanaf het staartbeen, het stuitje mag niet beschadigd worden, een scherpe snede maken tot aan de hals. Vet en klieren verwijderen. Het uitsnijden van het karkas. Vanaf de ruggengraat, links en rechts meteen langs de ribben het vlees lossnijden. Naar buiten klappen. De beenderen vasthouden en voorzichtig het borstbeen bij de huid lossnijden. Het karkas wordt voorzichtig uit de kip genomen. Pas op voor beschadigen van de huid. Vleugelaanzet en poten blijven zitten. Op een werkblad voorzichtig uitspreiden en licht bestrooien met peper en zout.

  • Weeg eerst alle ingrediënten nauwkeurig af en zet ze gereed. Voor de vulling de blokjes witte brood in de melk afgedekt goed laten intrekken.

  • In de hete boter de uien, peterselie en spekblokjes licht aanbraden. De kippenlever blokjes toevoegen en even laten mee bakken. De pan van de hittebron afnemen en laten afkoelen. Nu de eieren truffels er onder roeren en op smaak brengen met peper en zout. 

  • Het vullen met de farce. De hoeveelheid farce zal ongeveer de grootte van het verwijderde karkas moeten hebben. Farce vanaf de hals tot aan het stuitbeen over de kip verdelen. Pas op voor te veel vulling!

  • Van beide kanten de huid weer over de vulling klappen, tegen elkaar leggen en met een stopnaald, van onder af, dichtnaaien. Na de eerste steek de draad even vastknopen en extra vastzetten. De draad onder de rug doortrekken en over de borst kruisen. De uiteinden van buiten naar binnen om de poten slaan en vast aantrekken. De poten, indien mogelijk, vlak tegen elkaar aanleggen. Elk eind van de draad naar voren trekken en onder de vleugel door halen. Dan de uiteinden weer naar de poten terugbrengen en vastknopen. Vleugels en poten zijn op deze manier tegen het lijf vastgezet.

  • In een casserole (=steelpan) leggen. De ui halveren de kruidnagels in de ui steken bij de kip leggen en met de hete braadboter begieten. In een voorverwarmde oven van 200 graden bakken ca. 40 tot 50 minuten tot een kerntemperatuur van 70graden zijn bereikt, maar niet vergeten regelmatig de kip met het braadvocht begieten. Daarna de gevulde kip uit het casserole nemen en warm houden. Voor het serveren het touw verwijderen.

  • Het braadvocht met de bouillon oplossen, laten inkoken, eventueel nog op smaak brengen met peper en zout. De saus met meelboter (boter en meel goed onder elkaar mengen) en de saus hiermee binden en bij de gevulde kip serveren.

  • Presenteer deze speciale grootmoeders gevulde kip op een mooie schaal in de toonbank met prijs en naamaanduiding.

Terug naar boven