Mexicaantje met gemarineerde fricandeau

Ingrediënten

  • 1 kg Dunne reepjes verse fricandeau
  • 25 stuks Bladerdeeg of korstdeegplakjes van 10 x 10 cm (deze plakjes zijn ook vers of diepvries in de handel verkrijgbaar)
  • 6 gram Chilipoeder*
  • 6 gram Paprikapoeder
  • 2 gram Gemalen komijn
  • 1 gram Ge(vries)droogde oregano
  • 10 gram Grof gemalen zeezout
  • 3 Fijngehakte teentjes knoflook
  • 25 ml Olijfolie
  • 6 ml Bier of tequila
  • 45 ml Ananassap
  • 2 eetlepels Versgemalen koriander (* de scherpte van de chilipoeder kan wat verzacht worden door deze eerst lichtte roosteren en dan met een fractie water tot een papje te roeren)
  • Meng al deze ingrediënten goed in een ondiepe schaal.
  • Blauw maanzaad
  • Opgeklopt eigeel
  • 1 kg Dunne reepjes verse fricandeau,
  • 25 stuks Bladerdeeg of korstdeegplakjes van 10 x 10 cm (deze plakjes zijn ook vers of diepvries in de handel verkrijgbaar),
  • 6 gram Chilipoeder*,
  • 6 gram Paprikapoeder,
  • 2 gram Gemalen komijn,
  • 1 gram Ge(vries)droogde oregano,
  • 10 gram Grof gemalen zeezout,
  • 3 Fijngehakte teentjes knoflook,
  • 25 ml Olijfolie,
  • 6 ml Bier of tequila,
  • 45 ml Ananassap,
  • 2 eetlepels Versgemalen koriander (* de scherpte van de chilipoeder kan wat verzacht worden door deze eerst lichtte roosteren en dan met een fractie water tot een papje te roeren),
  • Meng al deze ingrediënten goed in een ondiepe schaal.,
  • Blauw maanzaad,
  • Opgeklopt eigeel

Bereiding

  • Grondstoffen en hulpstoffen nauwkeurig afwegen. Verse fricandeau in dunne reepjes snijden en met de kruidenmix in een bak goed inwrijven(marineren); afgedekt en 12 uur in de koelcel laten inwerken. Leg op elk plakje deeg 40 gram gemarineerde fricandeaureepjes. Vouw de plakjes dicht in de gewenste vorm:

  • Driehoekig: vouwen als een flap. Vierhoekig: vouwen als een envelop

  • Langwerpig: lange zijden naar elkaar toe (tasgevouwen). De randen stevig aandrukken. De bovenzijde van de deegmodellen bestrijken met opgeklopt eigeel voor een mooie (bak)kleur en licht bestrooien met maanzaad. De ongebakken Mexicaantjes kunnen in  diepvries op voorraad worden gehouden. Er zijn diverse verkoopmogelijkheden:

  • Vanuit de diepvries kunnen deze Mexicaantjes op een goed ingevette bakplaat of op een rooster met bakpapier worden geschikt. In een voorverwarmde oven bij een temperatuur van 210˚C gedurende 20 minuten bakken tot de gewenste goudgele bakkleur er is. Men kan deze warm verkopen. Warmt de consument ze thuis op, dan opwarmen bij 210˚C tot de korstlekker krokant is.

  • Deze Mexicaantjes kunnen ook als bake-off worden verkocht; de consument bakt ze dan zelf thuis af. Adviseer een voorverwarmde oven, op 210˚C gedurende 20 minuten bakken tot het deeg mooi goudbruin is.

  • De Mexicaantjes kunnen ook direct na de productie (dus niet invriezen) gedurende 20 minuten gebakken worden in een voorverwarmde oven bij 210˚C. De consument hoeft in dat geval de Mexicaantjes nog maar op te warmen bij 210˚C tot het deeg lekker krokant is.

Terug naar boven