01-augustus-2023 |
Ultrabewerkt voedsel niet per se ongezond

Ultrabewerkt voedsel niet per se ongezond

Een nieuw onderzoeksproject betwist het idee dat sterk bewerkte voedingsmiddelen geen deel kunnen uitmaken van een gezond dieet. Tijdens dit onderzoek ontwikkelde men een dieetplan dat 80% van de calorieën uit sterk bewerkte voedingsmiddelen haalt, terwijl het voldoet aan de Amerikaanse dieetrichtlijnen voor 2020. De resultaten suggereren dat zo'n dieet nog steeds van hoge kwaliteit kan zijn en de nodige voedingsstoffen kan leveren.

Bij een proef stelden onderzoekers een week lang een maaltijdplan samen van 2000 calorieën per dag. De gekozen voedingsmiddelen waren sterk bewerkt volgens het NOVA-systeem, een veelgebruikte methode om bewerkte voedingsmiddelen te classificeren. Ze vielen echter ook binnen de categorieën van voedingsmiddelen die worden aanbevolen door de Amerikaanse dieetrichtlijnen en zijn items die vaak worden gegeten door Amerikanen.

Dit maaltijdplan, grotendeels gebaseerd op sterk bewerkte voedingsmiddelen, bleek 91% van zijn calorieën uit deze bewerkte voedingsmiddelen te halen. Toen de kwaliteit van dit dieet werd beoordeeld aan de hand van de Healthy Eating Index-2015, een maatstaf voor hoe goed een dieet overeenkomt met aanbevolen gezonde voedingspatronen, scoorde het 86 van de 100 punten. Het maaltijdplan was weliswaar een beetje te zoutrijk en bevatte niet genoeg volle granen, maar wel voldoende van alle andere belangrijke en minder belangrijke voedingsstoffen, behalve vitamine D en E, en choline.

Deze resultaten suggereren dat zelfs een dieet dat voornamelijk bestaat uit sterk bewerkte voedingsmiddelen nog steeds van hoge kwaliteit kan zijn en de nodige voedingsstoffen kan leveren, met enkele uitzonderingen. Dit onderzoek kan onze kijk op bewerkte voedingsmiddelen en wat we als een uitgebalanceerd dieet beschouwen drastisch veranderen.

Jn.nutrition.org

Beeld: sarsmis/Shutterstock.com

Terug naar boven