Zwoerdrulleke
Dit ouderwetse artikel; het ‘zwoerdrolletje’ vindt zijn oorsprong in de verwerking van de restproducten tijdens de huisslachting. Zwoerdrolletjes zijn met name in het oosten van ons land nog regelmatig te koop. De bij dit verhaaltje geplaatste foto’s zijn geschoten bij keurslager Vlogman in Vorden.
Wanneer de varkensbuik niet werd gebruikt om er ontbijtspek van te maken werden er vaak zwoerdrolletjes van gemaakt. De buik werd grotendeels ontdaan van het magere vlees. Daar kon je worsten van maken en alleen een dun laagje spek en vlees bleef op het op het zwoerd zitten. De plaat zwoerd werd vervolgens gezouten waarbij, afhankelijk van het plaatselijke gebruik, eventueel wat kruiden werden toegevoegd. Het zwoerd werd in de lengte opgerold en tot een dunne rollade opgeknoopt. Daarna ging de rol in water of bouillon (dat was lekkerder) om te garen. Soms wordt er aan de bouillon nog azijn toegevoegd. Na afkoeling werd de lange rol in kleine stukken gesneden. De zwoerdrolletjes werden meegekookt op een stamppot waarbij ze tijdens het opwarmen zorgden voor een fijne speksmaak aan de maaltijd. Ook werden ze wel warm gegeten op gesneden op roggebrood met een lik mosterd.