06-december-2016 | Door: Kiki Stender
De artisjok: een bloem op je bord

De artisjok: een bloem op je bord

Artisjokken zijn de eetbare bloemknoppen van een distelsoort. Eetbaar zijn het hart van de knop en de onderste delen van schutbladeren. In het Middellandse Zeegebied gelden ze als afrodisiacum* en bijzondere delicatesse. Een goed idee voor een mooi en verrukkelijk voorafje bij het kerstdiner!

‘Alle voedingsmiddelen die na de artisjok worden genuttigd, smaken zoeter’

In Italië zijn ze er dol op, en ook in Zuid-Frankrijk is hij erg populair. In Nederland waren ze vijftig jaar geleden nog een zeldzaamheid, maar inmiddels zijn ze al aardig ingeburgerd: de artisjok. Er zijn twaalf artisjokvariëteiten, waarvan de ‘Camus de Bretagne’ de vlezigste zijn. Deze zie je hier ook het meest in de groentewinkel liggen.

Vitaminen en minderalen 

Artisjokken zijn rijk aan kalium en magnesium en bevatten veel foliumzuur en vitamine C. Verder bevatten ze koper, ijzer, fosfor, nicotinezuur, vitamine B6, zink, pantotheenzuur en calcium. Aan artisjokken werden in de tijd van de Romeinen al allerlei therapeutische en bijzondere eigenschappen toegedicht. Men veronderstelde dat ze het bloed zuiveren, een ontgiftende en vochtafdrijvende werking hebben en eetlustopwekkend zijn. Bovendien werkt artisjok tegen aderverkalking. De groente heeft ook een nadeel: deze bloemen zijn niet goed voor zogende moeders, omdat ze de melkafscheiding remmen. Omdat ze stoffen bevatten (cynarine) die de galvorming bevorderen, zouden ze een trage lever versterken. Cynarine beïnvloedt ook de smaak: alle voedingsmiddelen die na de artisjok worden genuttigd, smaken zoeter. 

Kopen

Artisjokken moeten zo compact mogelijk zijn. Ze zijn goed als de schubben (bloemblaadjes) strak tegen elkaar aan liggen, heldergroen en sappig vlezig zijn. De schubvormige blaadjes mogen niet verkleurd zijn of bruine puntjes vertonen; dan is de groente niet meer vers. De grootte varieert per ras en zegt niets over de kwaliteit. Ongewassen verpakt in een geperforeerde plastic zak, of als bloemen in het water gezet, blijven ze in de koelkast vier tot vijf dagen vers.

 

Foto: ©Timolina/Shutterstock.com

Terug naar boven