Teltower raap
De Teltower raap is lid van de familie van de meiraapjes. Het heeft platte witte knollen met een penwortel van wel 10 cm. Dit knolletje werd graag genuttigd door Goethe. De ‘teltower raap’ staat bekend om zijn romige smaak. Hoe kleiner de knol hoe zoeter de smaak. De plant heeft grote bladeren. Teltower raap kom je zo nu en dan tegen bij speciaalzaken of op boerenmarkten.
Kooptips
Koop alleen onbeschadigde stevige knollen.
Bewaartips
De knollen zijn in de koelkast hooguit een dag of 4 houdbaar.
Toepassingen
♦ Heerlijk als stamppot.
♦ Samen met bieslook smoren in de boter.
♦ Smaakmaker in gebonden soepen
♦ Samen met aardappels en room als ovenschotel.
Bereiding
Was de knol en snijd de onder- en bovenkant weg.
♦ Verkrijgbaarheid
Verkrijgbaarheid | JAN | FEB | MRT | APR | MEI | JUN | JUL | AUG | SEP | OKT | NOV | DEC |
Van Nederlandse bodem | ♦ | ♦ | ♦ | |||||||||
Uit het buitenland |
Recept grootmoeders Teltow raap |
Nodig:
• 500 gr Teltow raap
• 1 el suiker
• 1 el meel
• 50 gr boter
• 1/4 liter bouillon
• zout en peper
Bereiding:
Werktijd ca. 20 minuten
Totale tijd ca. 20 minuten
Schil (of schraap) de rapen. Snijd de kleintjes doormidden, snijd grotere in vieren. Smelt de suiker in de pan. Als het mooi bruin is, haal je de pan van het vuur en voeg je de boter toe.
Zodra de suiker is opgelost, zet je de pot terug op het fornuis, voeg je de rapen toe en laat je ze ook bruin worden.
Bestuif vervolgens met bloem en blus af met de bouillon. Laat 15-20 minuten sudderen. Breng tot slot op smaak met peper en zout.
Past goed bij eendenborst, Kasslerrib of biefstuk