Pinksternakel
De pinksternakel, ook wel pastinaak of witte peen genoemd, was vroeger heel geliefd maar werd in latere jaren verdrongen door de wortel, aardappelen en de knolselderij. het bis familie van de schermbloemen en komt voor in heel Europa en Azië. De plant kan wel tot 30 cm lang worden en heeft een diameter van 5- 8 cm. Het gewicht bedraagt 250-300 gram. De voedingswaarde is hoog De aanwezige voedingsstoffen zijn± eiwitten, fosfor, calcium, kalium en magnesium. De sterk aromatische smaak wordt veroorzaakt door een ruime aanwezigheid van etherische olie. De wortels zijn licht verteerbaar. Pinksternakel is heel smakelijk. Heerlijk in stamppot zoals hutspot of als smaakmaker door aardappelpuree. De kooktijd is iets korter dan voor gewone wortel. Bewaar de pinksternakel niet te lang. Drie dagen in de groente la is maximaal anders wordt de wortel slap.
Sinds kort wordt de groente weer in ons land wordt verbouwd. De plant wordt in het voorjaar gezaaid en geoogst na circa 200 dagen na de eerste winterse koude. De smaak is dan volledig ontwikkeld.
Recept Pinksternakel met honing |
Nodig:
• 800 gr Pinksternakel
• 2 el olijfolie met knoflook
• zeezout
• 3 el honing
• 1 tl gerookte paprikapoeder
• 3 takjes tijm
Bereiding:
Verwarm de oven alvast voor op 200°C.
Halveer de geschilde pinksternakel in de lengte en verdeel de helften nog een keer in twee lange repen.
Blancheer de repen in een ruime pan met wat zout. Laat een minuutje koken en giet ze dan af.
Verhit de knoflookolie in een koekenpan en voeg de pinksternakel toe. Bak ze totdat ze rondom licht gekleurd zijn.
Breng de pinksternakels in een oven schotel en voeg de honing, een beetje zout en de kruiden toe en laat ze in 15- 20 minuten in de oven garen tot ze mooi goudbruin zijn.
Serveertip:
Lekker voor op een salade of als bijgerecht bij een lekker stuk gebraden rund- of varkensvlees.