14-januari-2022 |
Peterselie wortel

Peterselie wortel

Weer een variant van de schermbloemenfamilie. De wortel is oorspronkelijk afkomstig uit gebieden rond ten zuidoosten van de Middellandse Zee. De wortel heeft een wat gebroken witte kleur en smaakt licht wrang en doet denken aan peterselie. De smaak en de geur zijn sterk afhankelijk van het gebied waar de wortel wordt geteeld. De peterseliewortel heeft een hoog gehalte aan eiwitten, ijzer en calcium. Verder zijn aanwezig: foliumzuur, provitamine A en de vitaminen C, B1, B2 en E. De peterseliewortel is Ideaal voor in soepen en ragouts. De stengel is als gewone peterselie te gebruiken. De witte wortel ligt qua smaak een beetje tussen pastinaak en knolselderij in.

De teelt is voornamelijk in midden en noordoost Europa. De oogst is ongeveer in oktober. De wortel wordt niet al te ruim aangeboden.

Recept Peterseliewortel soep

Nodig voor 4 personen:

• 100 g aardappelen
• 500 g peterseliewortel
• 1 ui
• 2 teentjes knoflook fijn gesnipperd
• 10 takjes verse krulpeterselie
• 1 liter bouillon van kip
• 4 el olijfolie
• ruim roomboter
• peper en zout

Bereidingswijze:

Snijd de geschilde peterseliewortel en aardappels in grove stukken.

Breng de boter in de pan en bak de uit aan. Voeg de gesnipperde knoflook toe. Laat de uien bruinen tot ze glazig zijn. 

Voeg de peterseliewortel, de aardappels en de bouillon toe en laat alles circa 20 minuten doorkoken.

Breng het geheel op smaak met zout en peper. 

Serveertip:

Plakjes geroosterd brood besmeerd met boter zijn een smakelijke toevoeging. 

Terug naar boven