Herfstraap
De herfstraap behoort tot de familie van de kruisbloemen. Hij wordt rond half juli gezaaide en groeit tamelijk snel. Eind oktober begin november is de raap geschikt om te oogsten. Vroeger gebeurde dat tussen de stoppels van ge gemaaide korenvelden vandaar de oude naam 'stoppelraap'. De knol is niet veel groter dan 6 - 8 cm in doorsnede en is rond. De kleur is paars-rood met een witte onderkant. Dat is ook de kleur van het vruchtvlees. De vrucht heeft een zachtzure smaak die wel wat weg heeft van de rammenas. De raap bestaat voor het overgrote deel uit water en bevat weinig calorieën. Wel zitten er veel mineralen in. Onder andere: fosfor, natrium, ijzer kalium en calcium. Eveneens aanwezig zij n de vitaminus B en C en provitamine A.
De verkrijgbaarheid is gering. Wel is het zaad soms nog verkrijgbaar bij gespecialiseerde zaadtelers.
Foto: Coconut Cucumber
Recept Zoete gestoofde herfstraapjes |
Nodig voor 4 personen:
• 1 kg herfstraap,
• suiker, 30 g boter,
• nootmuskaat
• zout
Bereidingswijze
Schil de herfstraapjes dun en snijd ze eerst in plakjes en daarna in reepjes.
Was de reepjes voorzichtig.
Doe de boter in een braadpan en voeg wat zout en een lepeltje suiker toe.
Schud de reepjes in de pan en voeg een weinig water toe
Leg de deksel op de pan en stoof de reepjes gaar in ongeveer 15 minuten. Houd het vuur laag om verbranding te voorkomen.
Maak de raapjes af door ze met nootmuskaat te bestrooien.
Serveertip
Serveer de raapjes met een mooie puree en een krachtige rode wijn.