Brave Hendrik
Brave hendrik is een oude inheemse groente. De naam brave hendrik is afkomstig van de boze hendrik. De plant groeit het beste op vochtige, vooral stikstof rijke grond rondom boerderijen mestvaalten. Plekken waar veel urine aanwezig is. De plant kan tot 60 cm hoog worden en bloeit van mei tot augustus. De jonge scheuten en het blad kunnen gegeten worden.
Bewaartips
De jonge bladeren meteen gebruiken. Ze kunnen maar één dag bewaard worden.
Toepassingen
♦ Het blad kan geserveerd worden als spinazie
♦ De jonge scheuten koken en serveren als asperges
Verkrijgbaarheid
Verkrijgbaarheid | JAN | FEB | MRT | APR | MEI | JUN | JUL | AUG | SEP | OKT | NOV | DEC |
Van Nederlandse bodem | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ||||||||
Uit het buitenland |
Recept Brave Hendrik in roomsaus |
Nodig:
• 750 gram Brave Hendrikscheuten
• 3 dl room
• 1/2 tuinkruiden-bouillonblokje
• 10 blaadjes lavas (maggikruid) fijngehakt.
• Peper en zout.
Bereiding:
Snijd van de scheuten de onderkant af. Was ze goed en laat ze daarna uitlekken.
Gaar de scheuten in ongeveer 7-8 minuten in een pan met water waarin ze net onderstaan.
Laat ze weer goed uitlekken.
Laat de room tot de helft inkoken en roer het halve bouillonblokje en het heel fijn geknipte maggikruid erdoor.
Breng de inhoud van de pan op smaak met peper en zout en meng de Brave Hendrikscheuten erdoor.
Serveertip:
Heerlijk bij: Een gekookte aardappel en een schouderkarbonaadje.