14-januari-2022 |
Aardpeer

Aardpeer

De aardpeer heeft qua hoogte en bloemvorming wel wat weg van de zonnebloem. Het is een plantensoort uit het geslacht Helianthus die als vaste plant wordt gekweekt. Andere namen voor deze knol zijn onder andere: topinamboer, knolzonnebloem of jeruzalemartisjok. De knol heeft geen schil en kan rauw, bijvoorbeeld als salade, gegeten worden. De smaak van de knol is lichtelijk zoet, notig en heeft iets van een artisjok. De witte of roze knollen verkleuren aan de lucht snel naar bruin. Gekookt lijkt hij op melig kokende aardappels, maar smaakt minder intensief. De knollen drogen snel uit snel uit en zijn daardoor in de koelkast maar een paar dagen houdbaar. De aardperen bevatten fosfor, calcium, kalium, magnesium en ruim ijzer.

De knol wordt geoogst in het late najaar tot in de winter.

Recept Ovenschotel met aardperen

Nodig: 

  • 750 gr gewassen aardperen
  • 300 ml groentebouillon
  • 150 ml slagroom
  • 1 teentje knoflook
  • 6 à 10 blaadjes salie
  • 80 gr oude kaas in reepjes
  • Een handje gemalen broodkruim

Bereiding:

Verwarm de oven voor op circa 200 graden

Schil de aardperen en kook deze in de warme bouillon gedurende 8 minuten

Snijd de aardperen na het garen in plakjes en leg ze in een beboterde ovenschaal.

Meng de kruiden en de helft van zout, peper en oude kaas door de slagroom en giet de saus over de aardperen

Strooi nu de rest van de kaas en de broodkruim over de bovenkant en bak in pakweg een half uurtje de aardpeertjes mooi bruin.

Serveertip:

Heerlijk bij een fris groene salade en een zacht gestoofde runder riblap.



Terug naar boven