Vegetarische vleeswaren
Vegetarische vleeswaren zijn producten die qua uiterlijk op vleeswaren lijken maar het in het echt niet zijn. Vaak worden echter wel de originele vleeswarennamen gebruikt. De vega vleeswaren worden gemaakt van bijvoorbeeld peulvruchten, sojabonen of granen. Maar ook ingrediënten als insecten, schimmels, algen en seitan (gluten) kunnen de basis zijn. Meestal gaat het om een combinatie van ingrediënten. Over het algemeen bevatten vegetarische vleeswaren minder verzadigd vet dus dat is een pluspunt want verzadigd vet verhoogd ons cholesterol.
Alle vegetarische vleeswaren zijn niet altijd positief want vaak bevatten ze minder ijzer of vitamine B12. Ok krijg je soms te weinig eiwitten binnen. Dat wordt bij de fabricage vaak niet toegevoegd. Ook wordt er in de meeste gevallen teveel zout toegevoegd.
Op deze pagina presenteren we een aantal bekende vegetarische vleeswaren ter kennismaking. Ze geven een gemiddelde aan voor de ingrediënten. Bedenk wel dat deze per product behoorlijk kunnen verschillen. Dus al je meer wilt weten is het goed de etiketten te bestuderen.
Vega ham
Heerlijk op brood of onder een ei. De ham bevat over het algemeen water, zonnebloemolie, kippenei-eiwit, tarwezetmeel, plantaardig eiwit, zout, aroma’s specerijen, kruiden, rook, gefermenteerde rijst, ijzer, vitamine B12.
Vega salami
De salami lijkt heel veel op de echte salami vleeswaar.
De worst kan selderij, mosterd, noten, gluten en soja bevatten. De smaak wordt verkregen door een kruidenmix van paprika, peper, pastinaak en knoflook. Vaak wordt er ook een rooksmaak aan toegevoegd.
Vega spek
Het spek is heel geschikt voor pizza’s, tosti's, sandwiches, burgers en salades. De vleeswaar kan ook zo gegeten worden of in een koekenpan gedurende 2-4 minuten op middelhoog vuur. Kan ook onverwarmd gegeten worden.
De basis is per spek variant verschillende maar ga maar uit van o.a. ruim 40% water, Soja-eiwit, tarwezetmeel -eiwit, sojaolie, zout, plantaardige toevoegingen als erwten en wortel, diverse aroma’s peper en rode kleurstof.
Vega hamworst
Een fijn product voor op, een boterham, maar ook als borrelhapje. Gebruik de plakje boterhamworst en rol er een reepje zoetzure augurk in.
De worst is rijk aan water, eiwitten, soja. Ook kunnen er erwten toegevoegd zijn
Vega paté
De vegetarische paté is gemaakt op basis van soja-eiwitten. In de vega paté zitten geen dierlijke producten waardoor hij 100% veganistisch is. De vega paté is romig van smaak en lekker op een toastje bij de borrel. Probeer het ook eens op een vers gebakken broodje met schijfjes komkommer en wat frisse sla.
Vega worstjes
Sojaworstjes zijn populaire worstjes op de markt. Perfect om te bakken, grillen of braden. Eet deze worstjes met brood, ketchup en mosterd of bij een warme maaltijd als bijvoorbeeld boerenkool.
De worstjes bevatten tarwe-eiwitten, water, koolzaadolie, mayonaise, kippenei-eigeel, mosterd, zout, suiker, kippenei-eiwitpoeder, appelpuree, zout, specerijen (knoflook, ui, mosterd).
Vega smeerworst
Kips komt met een Vegetarische Smeerworst! De vega smeerworst van Kips is heerlijk romig en komt in handige portieverpakking. Het worstje is gemaakt op basis van soja- en erwten eiwitten en is 100% veganistisch. De handige portieverpakking is makkelijk mee te nemen naar school of werk.
Vega gebraden gehakt
Een gehaktvariant op basis van 65% water, 11% zonnebloemolie en 9% rijstewit. Vitamine B12 is toegevoegd. Het product is op smaak gebracht met aroma's, toegevoegde suikers en zout.
Vega filet americain
De basis bestaat uit 38 % rijstebloem, op smaak gebracht onder andere met zwarte peper, selderij, mosterd, voedingszuren en suiker. Verder zijn nog gedroogde groenten als champignon, pastinaak en tomaat toegevoegd. De kleur is ontstaan door de toevoeging van tomatenpuree.
Vegetarische grillworst
De worst is gemaakt op basis van 66% water, 10% zonnebloemolie en 9,8% rijsteiwit, met toegevoegde vitamine B12, verschillende specerijen, voedingsvezels, zeezout. De grillworst is rijk aan eiwit en worst aan het eind van de bereiding rondom mooi afgegrild.
Foto: www.eerlijketen.nl
Vegetarische hamblokjes
De ham bevat over het algemeen water, zonnebloemolie, kippenei-eiwit, tarwezetmeel, plantaardig eiwit, zout, aroma’s specerijen, kruiden, rook, gefermenteerde rijst, ijzer, vitamine B12.
De blokjes zijn heerlijk te gebruiken meegebakken met een ei of als extraatje bij de warme maaltijd.
Vegan paté worstje
De basis is soja- en erwten eiwit. Kleurmakers zijn o.a. rode biet en wortelpuree. Voor de smaak wordt gebruik gemaakt van specerijen en specerij-extracten. Het gewicht is ca. 125 gram.