Winnaars Slavakto vakwedstrijden 2024
Tijdens de Vakbeurs Foodspecialiteiten 2024 zijn de winnaars van de Slavakto vakwedstrijden bekendgemaakt. Dit jaar was er een bijzondere samenwerking tussen de beurs en Stichting Slavakto, wat de prijsuitreiking tot een belangrijk onderdeel van het evenement maakte. De felbegeerde titels van Algemeen Kampioen Slavakto 2024 en Algemeen Junior Kampioen 2024 gingen naar twee talenten uit de slagersbranche.
Keurslager Catering Erik Pinckaers uit Eijsden werd uitgeroepen tot Algemeen Kampioen, dé onderscheiding voor slagersondernemers, terwijl Tygo Schurink de titel van Algemeen Junioren Kampioen 2024 in de wacht sleepte, als beste leerling onder de 26 jaar. Beide kampioenen kregen hun prijzen uitgereikt door Roeland Buijsse, voorzitter college van bestuur SVO vakopleiding food.
Dit jaar namen veel slagers uit heel Nederland deel aan de vakwedstrijden met hun ambachtelijke producten, variërend van traditionele rookworsten tot vernieuwende vleesgerechten. Elk product werd zorgvuldig beoordeeld door een deskundige jury, bestaande uit branche-experts en keurmeesters van het Expertisecentrum voor het Slagersambacht.
De Slavakto vakwedstrijden zijn een jaarlijks terugkerend evenement waarin de passie en het vakmanschap van slagers en andere versspecialisten centraal staan. Het biedt zowel gevestigde ondernemers als jong talent de mogelijkheid om hun producten te laten keuren door experts en hun vakmanschap op nationaal niveau te laten erkennen.
Overzicht van de winnaars in verschillende categorieën
Junioren
■ Kampioen junioren worstmaken & vleeswaren
Marcherto Pluim - Slagerij Lantinga uit Meppel met Ui paté
■ Kampioen junioren traiteur specialiteiten
Marit Knobbout - Knobbout Slagerijen uit Buren met Prei spinazie sensatie
■ Algemeen kampioen junioren Slavakto 2024
Tygo Schurink - Slagerij Busscher uit Lonneker
Kampioen worstmaken ondernemer
■ Gedroogde en/of gerookte verduurzaamde vleeswaren
Keurslager Catering Erik Pinckaers uit Eijsden met Heuvelland oude boerenham
■ Gekookte, gegrilde en/of gebraden vleeswaren
Van Roessel slagerij en traiteur uit Waalwijk met Mosterdrollade
Gekookte worstsoorten
■ Slagerij Putman uit Arnhem met Boterhamworst in zakeind
Rookworst
■ Knobbout Worstmakerij uit Buren met Gelderse rookworst
Verduurzaamde worstsoorten
■ Van Roessel slagerij en traiteur uit Waalwijk met Walnootsalami
Leverworst- en bloedworstsoorten
■ Keurslager Catering Erik Pinckaers uit Eijsden met Gerookte leverworst
Grillworstsoorten
■ Keurslager Braamskamp uit Rolde met Grillworst met kaas
Specialiteiten en patés
■ The Butchery uit Meppel met Cranberrypaté
Kampioen Traiteur specialiteiten ondernemer
Soepen
■ Slagerij Traiteur Theo Beerens uit Eindhoven met Strandkrabben bisque
Snacks en gemaksproducten
■ Keurslager Max Koning uit Blokker met Shoarma slof
Salades
■ Slagerij Fred van Laar uit Bergambacht met Flinterdunne beenhamsalade
Ovenschotels, maaltijden, maaltijdcomponenten
■ The Butchery uit Meppel met Korean short ribs
Vegetarische en hybride producten
■ Vincent traiteur & slagerij uit Amsterdam met Geroosterde bloemkool-tahin hazelnoot
Show- en verkoopschotels
■ Ambachtelijke Dorpsslagerij uit Soest met Cheese charcuterrie
Provincie kampioen
Provinciekampioen Groningen: Keurslager Blanke uit Marum
Provinciekampioen Friesland: Slagerij Biesma uit Opeinde
Provinciekampioen Drenthe: The Butchery uit Meppel
Provinciekampioen Flevoland: Slagerij Anton Smit uit Dronten
Provinciekampioen Overijssel: Slagerij Kastelein uit Diepenheim
Provinciekampioen Gelderland: Slagerij Putman uit Arnhem
Provinciekampioen Utrecht: Slagerij Jeroen van Vulpen uit Amersfoort
Provinciekampioen Noord-Holland: Slagerij Han Janmaat uit Hilversum
Provinciekampioen Zuid-Holland: Keurslager Marco van der Hout uit Poeldijk
Provinciekampioen Zeeland: Limousinhoeve uit Hoek
Provinciekampioen Noord-Brabant: Van Roessel slagerij en traiteur uit Waalwijk
Provinciekampioen Limburg: Keurslager Catering Erik Pinckaers uit Eijsden
Dankwoord aan de sponsoren
Stichting Slavakto wil graag alle sponsoren bedanken voor hun waardevolle bijdrage aan de Slavakto vakwedstrijden. Hun steun en betrokkenheid tonen dat zij het ambacht een warm hart toedragen en bijdragen aan de bevordering van vakmanschap en de toekomst van de slagers- en versbranche.