
De Kampioenen van de Vakwedstrijd Slagers Streekproducten 2025 zijn bekend!
Tijdens de prijsuitreiking van de vakwedstrijd in maart 2025 zijn maar liefst 12 kampioenen benoemd in verschillende categorieën. De prijzen werden overhandigd door Felix Wilbrink, culinair schrijver en voormalig culinair journalist bij dagblad De Telegraaf.
De avond begon met een smakelijk stamppotbuffet verzorgd door Slagerij Ter Weele B.V. Nadat iedereen had genoten van het buffet, opende Peter van der Geest, voorzitter van de VWAS (Vereniging Worstmakende Ambachtelijke Slagers), het officiële programma. Felix Wilbrink deelde daarna zijn ervaringen rondom de keuring van de streekproducten. Wanneer is iets nou een écht streekproduct? Hij ging verder in op het gebruik van zout en het belang van smaakbalans. Hij riep alle deelnemers op om bewust te kijken naar welk zout zij gebruiken en hoe dit de smaak van hun producten beïnvloedt.
Na de toespraak was er een korte pauze waar de aanwezigen mochten proeven van enkele winnende producten van vorig jaar, zoals de Brabantse zachte metworst van Van Roessel Slagerij-Traiteur, Aleksandra’s Filet Americain van Lekker van Koetsier en de Brabantse zult van Keurslagerij Van Strien.
Vervolgens werden de 12 kampioenen één voor één naar voren geroepen om hun kampioensbeker in ontvangst te nemen. Felix vroeg hen naar de geheime ingrediënten van hun winnende producten. Velen noemden met een glimlach dat "liefde" een essentieel ingrediënt was. Natuurlijk waren er ook duidelijke antwoorden, zoals erwtensoep met bouillon van eigen runderen.
Aan het einde van de avond ontvingen alle deelnemers hun keuringsrapporten en certificaten van de jury. “Wat een geslaagde avond en vakwedstrijd,” zei de organisatie, “De kwaliteit was dit jaar weer ontzettend hoog.” Volgend jaar hopen ze de vakwedstrijd opnieuw te organiseren en blijven ze zich inzetten om de Nederlandse ambacht te behouden en verder te promoten.
De kampioenen van de Vakwedstrijd Slagers Streekproducten 2025 zijn:
Kampioenen |
Product |
Categorie |
Van Roessel slagerij-traiteur |
Brabantse balkenbrij grijs |
Balkenbrij |
Traiteurslagerij de Goeij |
Groninger droge worst |
Droge worst |
Slagerij Arno de Best |
Ongerookte gekookte achterham |
Gegaarde vleeswaren |
Slagerij Kusters |
Tête de veau |
Maaltijden |
Slagerij Janmaat |
Paardenworst |
Paardenworst |
Slagerij Keulen |
Limburgse gebakken pastei |
Pastei & paté |
Van Roesel slagerij-traiteur |
Brabantse plaatham |
Rauwe vleeswaren |
Keurslagerij Marco van Strien |
Brabants worstenbroodje |
Brabantse worstenbroodje |
Bij Broeders boederijwinkel |
Erwtensoep |
Soepen |
Lekker van Koetsier |
Grove verse worst |
Vleesproduct |
Van Roessel slagerij-traiteur |
Brabantsze zachte metworst in varkensdarm |
Branbantse metworst |
Keurslagerij Marco van Strien |
Brabantse zult |
Zult & hoofdkaas |