Verse worst in de kerstnacht
Na de nachtmis in de kerstnacht aten veel katholieke mensen in de Achterhoek vaak verse worst met brood. In Twente werd vaak balkenbrij gegeten, Daar ik niet bekend was met het fenomeen ‘Kerst-verse worst’ heb ik verschillende collega slagers benaderd en van meerdere kanten kreeg ik zo meer informatie over de'kerstworst'. Met name enkele bekende oud-slagers rond Lochem en Doetinchem waren van deze situatie op de hoogte.
Men gaf aan dat de verse worst meestal al was gebraden in de vooravond zodat deze na de nachtmis alleen nog opgewarmd hoefde te worden. Bij mijn informanten werd de worst, meestal grove verse worst, in stukken gesneden en werd de koekenpan op tafel gezet, met de opgewarmde stukken er in. Daarna trok men wittebrood met de hand aan stukken en besmeerde deze stukken met echte boter die vervolgens in de hete jus van de worsten werd gestipt. Al met al een delicatesse die voor menig eter de kerstnacht extra bijzonder maakte.