Belgische Kip in rode wijn

Ingrediënten

  • 5 braadkippen van ca. 1 kg per stuk, in handzame stukken gesneden
  • 2 flessen Rode wijn
  • 100 gram Sjalotten, kleingesneden
  • 150 gram Rauwe wortel, klein gesneden
  • 100 gram Ui, fijngesnipperd
  • 150 gram Knolselderij, kleingesneden
  • 2 takjes Tijm
  • 2 Laurierblaadjes
  • 10 Geplette peperkorrels
  • 1 teentje Knoflook, fijngesnipperd
  • 1 liter Ingekookte bruine fond (ook kant-en-klaar te koop)
  • 0,5 dl Cognac 1 dl olijfolie
  • 200 gram gram gerokt ontbijtspek, in reepjes gesneden en geblancheerd
  • 500 gram gram klein verse uitjes(zilveruitjes)
  • 500 gram gram verse champignons, in plakjes gesneden
  • 100 gram gram suiker
  •   Peper en zout
  • 200 gram boter
  • 5 braadkippen van ca. 1 kg per stuk, in handzame stukken gesneden,
  • 2 flessen Rode wijn,
  • 100 gram Sjalotten, kleingesneden,
  • 150 gram Rauwe wortel, klein gesneden,
  • 100 gram Ui, fijngesnipperd,
  • 150 gram Knolselderij, kleingesneden,
  • 2 takjes Tijm,
  • 2 Laurierblaadjes,
  • 10 Geplette peperkorrels,
  • 1 teentje Knoflook, fijngesnipperd,
  • 1 liter Ingekookte bruine fond (ook kant-en-klaar te koop),
  • 0,5 dl Cognac 1 dl olijfolie,
  • 200 gram gram gerokt ontbijtspek, in reepjes gesneden en geblancheerd,
  • 500 gram gram klein verse uitjes(zilveruitjes),
  • 500 gram gram verse champignons, in plakjes gesneden,
  • 100 gram gram suiker,
  •   Peper en zout,
  • 200 gram boter

Bereiding

  • Maak eerst de groenten voor de marinade schoon en verklein die zoals hierboven omschreven. Meng alle ingrediënten voor de marinade goed door elkaar. Leg de stukken kip in de marinade en zet de massa voor 48 uur in de koelcel; afgedekt met een gewicht op het deksel om de kip onder de marinade te houden.

  • Na 48 uur de stukken kip uit de marinade halen en met keukenpapier droogdeppen. Giet de marinade door een puntzeef en houd de groenten en het marinadevocht apart.

  • Verhit de olie in een braadpan met dikke bodem. Bak hierin de stukken kip in 10 minuten aan alle kanten lichtbruin. Neem de kip uit de pan. Bak in de resterende olie het groentemengsel van de marinade (licht aanfruiten). Leg daarna de kip bij de groenten. Bevochtig de massa met het marinadevocht en de ingekookte fond. Leg het deksel op de pan en laat alles ca. 1 uur op een zuur matig afgestelde warmtebron zachtjes gaar stoven. Neem de gare stukken kip uit het vocht en houd het vlees warm. Laat het vocht tot de helft inkoken en zeef het door een puntzeef (dit vocht is later nodig om het eindproduct af te werken).

  • Verhit de boter in een braadpan met dikke bodem. Bak hierin de geblancheerde reepjes ontbijtspek in 10 minuten aan alle kanten zachtjes lichtbruin. Neem ze uit de pan. Bak in het resterende botermengsel de plakjes champignon en de hele uitjes, strooi er de suiker over, schenk er een beetje water of blanke fond bij en laat het geheel al roerend even indikken. Voeg de gebruinde spekreepjes toe, breng het geheel op smaak met peper en zout en laat alles zachtjes gaar worden. Voeg de gestoofde stukken kip bij de garnituur en giet er de ingekookte saus (die we over hadden na het marineren en garen van het vlees) bij, laat alles nog 3 á 4 minuten zachtjes doorkoken. Daarna de massa laten afkoelen en vervolgens in de koelcel doorkoelen. .

  • Breng de kip in rode wijnsaus in zwarte of witte stenen bakken (afgegarneerd met fijngehakte peterselie). Presenteer dit product ook in 1-vaks oven –of magnetronbakjes met 300 á 400 gram kip in rode wijnsaus. Eventueel afgarneren met fijngehakte verse peterselie. Bakje in oven of magnetron verhitten volgens de gebruiksaanwijzing van de apparatuur. Of het gerecht op een bord verhitten in een voorverwarmde oven van 80˚C gedurende 30 minuten. Het product moet wel door en door verhit zijn

Terug naar boven