03-april-2024 |
Gezonder en duurzamer eten binnen handbereik

Gezonder en duurzamer eten binnen handbereik

Nederlanders kunnen hun eetpatroon veranderen zonder extra kosten. Dit is de uitkomst van het promotieonderzoek van Reina Vellinga van het RIVM. Zij toont aan dat zelfs kleine veranderingen in het dieet al leiden tot aanzienlijke gezondheids- en milieuvoordelen. Hierbij valt de reductie van broeikasgassen op, die met maar liefst een kwart kan afnemen. Deze verandering vereist echter een herziening van het gehele voedselsysteem, met overheidsinterventie en een reeks van effectieve maatregelen zoals prijsaanpassingen.

Het huidige beleid om gezonder en duurzamer eten te stimuleren, is volgens Vellinga gefragmenteerd en ontoereikend. Zij pleit voor een geïntegreerde langetermijnstrategie, met meer samenwerking tussen verschillende overheidsniveaus en de participatie van bedrijven en consumenten. Dit zou het proces van verandering kunnen versnellen.

Consument, overheid en industrie samen verantwoordelijk

Vellinga benadrukt dat niet alleen de consument verantwoordelijk is voor gezondere en milieuvriendelijkere keuzes. De overheid en het bedrijfsleven spelen ook een cruciale rol. Bijvoorbeeld door het aanmoedigen van het verminderen van ongezonde voeding zoals producten rijk aan verzadigd vet, suiker en zout. Prijsaanpassingen, zoals het goedkoper maken van gezonde en duurzame producten, kunnen hierbij effectief zijn. Eerdere RIVM-onderzoeken bevestigen dit: een hogere belasting op vleesproducten leidde tot een significante afname (-36%) in vleesconsumptie.

Het combineren van verschillende maatregelen kan het effect versterken. Zo kan de invoering van een voedselkeuzelogo zoals Nutri-Score, in combinatie met geüpdatete voedingsrichtlijnen, de impact van prijsmaatregelen vergroten. Ook kunnen producenten hun bijdrage leveren door de samenstelling van voedingsmiddelen aan te passen. Zo zou het minder gebruik van dierlijke ingrediënten en het verlagen van de milieu-impact van producten kunnen bijdragen aan een gezonder en duurzamer voedingspatroon.

Rivm.nl

Terug naar boven