27-juni-2023 |
Nederlanders verspillen bijna 80 liter drinkwater per dag

Nederlanders verspillen bijna 80 liter drinkwater per dag

Wereldwijd staan de watervoorraden steeds meer onder druk, als gevolg van klimaatverandering, overmatig verbruik én verspilling. Hoog tijd om mensen daarvan bewust te maken, vindt de wereldleider in vaatwasmiddelen Finish. Zeker omdat elke Nederlander dagelijks zo’n 80 liter drinkwater meer verbruikt dan nodig. Samen met water-ngo Join For Water lanceert Finish eind juni hun waterchallenge om Nederlanders aan te moedigen nieuwe gewoonten en acties te implementeren om hun dagelijkse waterverbruik en watervoetafdruk te verminderen.

Bewuster met water omgaan

gebieden met grote waterstress leven. De watervoetafdruk moet fors omlaag, en daar kunnen wij Nederlanders ons steentje in bijdragen. Want dagelijks verbruiken we 129 liter drinkwater per persoon. Dat is meer dan twee keer zoveel als nodig volgens de Wereldgezondheidsorganisatie die 50 liter per dag vooropstelt om comfortabel te leven.

Watervoetafdruk

Maar wat is een watervoetafdruk nou precies? Een watervoetafdruk is al het zoete water dat een persoon gebruikt voor zijn hele consumptie. Het gaat dus niet alleen om het directe gebruik van drinkwater of hoe lang je doucht maar al het water dat gebruikt wordt om voedsel, goederen en diensten te produceren telt ook mee. Het is makkelijk om dat over het hoofd te zien.

Het voedsel dat je eet is goed voor 86% van je watervoetafdruk. Maar ook onze spullen gebruiken vaak meer ‹verborgen› water dan we denken. Vooral elektronica zoals laptops en telefoons hebben een behoorlijke watervoetafdruk, maar ook kleding heeft een relatief grote watervoetafdruk. Een paar leren schoenen heeft een watervoetafdruk van 8.000 liter water, je smartphone kost 12.760 liter en je katoenen spijkerbroek 8 tot 10.000 liter. 

Bewustwordingscampagne

Duurzaamheidsambities vormen de kern van de bedrijfsstrategie bij Reckitt. De organisatie heeft sterke plannen om tegen 2030 de helft van de wereld te bereiken met producten die bijdragen aan een schonere, gezondere wereld en het bewustzijn van 2 miljard mensen te stimuleren via purpose led campagnes door de kracht van purpose led merken. Deze merken laten zich leiden door de doelstelling om tegen 2030 de koolstofvoetafdruk, het gebruik van nieuw plastic met 50% en de chemische voetafdruk met 65% te verminderen, tegen 2040 de watervoetafdruk met 50% te verminderen en tegen 2030 waterpositief te worden op locaties met waterstress. Bovendien draagt Reckitt sterk bij aan een gezondere planeet met het doel om de watervoetafdruk tegen 2040 met 50% te verminderen en om tegen 2030 waterpositief te worden op locaties met watertekorten.

Wanneer je kijkt naar de Benelux (België en Nederland), wordt Reckitt, en specifiek Finish gedreven door het doel om water te besparen en werkt daarvoor samen met de NGO Join for Water. JFW is opgericht in 1977 en richt zich op bescherming en herstel van waterecosystemen. Samen, via een sterk bewustzijn over waterstress en innovatieve producten die de consument aanmoedigen om te stoppen met voorspoelen, is het doel om jaarlijks 5 miljard liter water te besparen in Nederland. 

Uit een onderzoek van Finish blijkt dat maar liefst 44% van de bezitters van een vaatwasser hun vuile vaat voorspoelen voordat ze die in de vaatwasser doen. Per volgeladen vaatwasser verspillen we daarbij maar liefst 60 liter water. Als dit deel van de vaatwasserbezitters stopt met voorspoelen, kunnen we in Nederland met deze kleine verandering 33,8 miljard liter water per jaar besparen. Finish heeft zijn vaatwastabletten ontworpen met efficiënte formules die een schone vaat garanderen en tegelijkertijd de planeet sparen.

Eind juni lanceren Finish en Join for Water een 4 weken durende digitale campagne genaamd «Save Water with Finish», in de vorm van een waterchallenge. Het doel van de campagne is om mensen bewust te maken van waterschaarste en verspilling, maar vooral om een gedragsverandering teweeg te brengen en Nederlanders aan te moedigen om nieuwe gewoonten/acties te implementeren om hun dagelijkse waterverbruik en watervoetafdruk te verminderen. Een maand lang wordt de deelnemers gevraagd thuis en op het werk elke week een aantal dagelijkse uitdagingen aan te gaan, zoals een dag vegetarisch eten, niet langer dan 4 minuten douchen of een dag geen koffiedrinken.

10 tips om je waterverbruik te beperken

Door kleine veranderingen in huis is het mogelijk je watervoetafdruk te verkleinen zonder dat dit ten koste gaat van het comfort. Finish en de non-profitorganisatie Join For Water adviseren en delen daarom in hun digitale campagnes tips die gemakkelijk te implementeren zijn in het dagelijks leven, zoals:

  1. Een stuk vlees heeft een watervoetafdruk van ongeveer 1.500 liter water. Probeer daarom eens wat vaker vegetarisch (of nog beter, veganistisch) te eten.
  2. Spoel je vaat niet voor voordat je deze in de vaatwasser stopt.
  3. Vul je vaatwasser volledig, dan verbruik je namelijk minder water én minder energie.
  4. Gebruik een glas water bij het tandenpoetsen in plaats van de kraan te laten lopen.
  5. Neem een herbruikbare fles mee naar het werk in plaats van wegwerpflessen te kopen en bespaar gemakkelijk geld én 156 plastic flessen per jaar, Het proces om 1 liter water in een plastic fles te maken, kost 3 tot 6 liter water om het te produceren.
  6. Vraag om kraanwater als je uit eten gaat in plaats van mineraalwater. Bijna net zo lekker en scheelt in de kosten en waterverbruik!
  7. Neem een douche in plaats van een bad maar douche niet langer dan tien minuten, anders verbruik je al snel 150 liter water, wat overeenkomt met een bad.
  8. Gebruik de kleine wc-knop in plaats van de grote en bespaar per huishouden gemiddeld 16 liter water per dag.
  9. Gebruik een emmer en spons: zin om je buitenmeubelen of terras onder handen te nemen? Laat de hogedrukreiniger links liggen en gebruik een emmer met spons: gemiddeld 200 liter versus 10 liter.
  10. Hergebruik water in huis: bijvoorbeeld door je groenten in een kom te wassen en het water daarna aan je planten te geven.

Finishinfo.nl

Terug naar boven