24-september-2024 |
Minder voedsel­in­fec­ties in Nederland voor het eerst sinds 2016

Minder voedsel­in­fec­ties in Nederland voor het eerst sinds 2016

Voor het eerst in zeven jaar is het aantal voedselinfecties in Nederland afgenomen. In 2023 werden er 911 uitbraken gemeld, aanzienlijk minder dan de 1.173 meldingen van het jaar ervoor. Ook het aantal mensen dat ziek werd door besmet voedsel daalde van 4.505 in 2022 naar 3.500. Dit markeert een opvallende trendbreuk, aangezien het aantal voedselinfecties sinds 2016 elk jaar toenam, met uitzondering van het coronajaar 2020.

Onbekende oorzaken bemoeilijken aanpak

Een groot deel van de uitbraken wordt veroorzaakt door bacteriën zoals salmonella en campylobacter. Toch blijft de oorzaak van veel voedselinfecties onbekend. Vaak kan niet worden vastgesteld welk voedsel verantwoordelijk was of welke ziekteverwekker de klachten veroorzaakte. Dit maakt het lastiger om herhaling te voorkomen. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en de GGD’en spelen een cruciale rol bij het identificeren van uitbraken en mogelijke oorzaken. Zij onderzoeken de herkomst van besmet voedsel, waarbij ook het RIVM en Wageningen Food Safety Research (WFSR) betrokken zijn.

Uitbraak door salmonella in eieren

In 2023 zorgde een salmonella-uitbraak, waarschijnlijk door besmette eieren, voor meer dan 160 gemelde gevallen bij de GGD. Het werkelijke aantal zieken lag waarschijnlijk hoger, aangezien veel mensen geen medische hulp nodig hadden. De besmetting werd uiteindelijk herleid tot eierschalen die verwerkt waren in diervoeders, waardoor kippen op meerdere bedrijven besmet raakten. Als reactie daarop verscherpte de NVWA het toezicht op de diervoederindustrie om toekomstige besmettingen te voorkomen. Deze maatregelen leidden ertoe dat de uitbraak begin 2024 voorbij was.

Rivm.nl

Terug naar boven