23-oktober-2023 |
EU maakt werk van reductie verpakkings­afval

EU maakt werk van reductie verpakkings­afval

Het Europese landschap van verpakkingsafval staat op het punt drastisch te veranderen. De Europese Unie maakt zich sterk voor de 'Packaging and Packaging Waste Regulation', met plannen om volgend jaar een ingrijpende verandering door te voeren. Voor de Nederlandse voedingsindustrie, een grootverbruiker van verpakkingsmaterialen, belooft dit een periode van aanpassing en innovatie te worden.

Nederland gebruikt jaarlijks drie miljoen ton verpakkingsmateriaal. Hoewel een aanzienlijk deel wordt hergebruikt, verdwijnt een ontstellende 700 kiloton in de afvalstroom. Maar het probleem is niet enkel nationaal: de EU gooit jaarlijks bijna 30 miljoen ton verpakkingsmateriaal weg. In reactie hierop streeft de EU nu naar een rigoureuze reductie van deze afvalberg.

De voorgestelde maatregelen onder de PPWR focussen op drie hoofdgebieden:

Preventie: De EU streeft ernaar de hoeveelheid verpakkingsmateriaal met gestelde percentages te verminderen tegen 2030, 2035 en 2040. Lidstaten krijgen de vrijheid om zelf de methoden te bepalen, variërend van het verbod op single-use plastics tot verpakkingen te minimaliseren.
Hergebruik van grondstoffen: De EU legt nu hogere eisen op voor recycling. Tegen 2030 moet minimaal 70% van alle verpakkingsmateriaal worden gerecycled, met specifieke doelstellingen voor verschillende materialen. Vooral voor plastic verpakkingen ligt er in Nederland een uitdaging.
Beschikbaarheid van grondstoffen: Een effectieve recyclingcyclus vereist goed ingerichte inzamelingsstructuren. De PPWR dringt aan op gedetailleerde inzamelingsplannen, met een bijzondere focus op single-use plastics en aluminium blikjes, inclusief de invoering van statiegeldsystemen tegen 2029.

Deze regelgeving dwingt niet alleen verpakkingsproducenten tot aanpassingen, maar ook de voedingsindustrie moet haar bedrijfsvoering herzien. Dit kan leiden tot veranderingen in de kwaliteit, houdbaarheid en productieprocessen van voedingsproducten. Consumenten zullen ook hun rol moeten spelen, zoals blijkt uit recente initiatieven in Nederland rond statiegeld en single-use plastics.

Wat de toekomst betreft, zullen de komende maanden gesprekken tussen het Europese parlement en de lidstaten plaatsvinden. De definitieve beslissing wordt in het voorjaar van 2024 verwacht, waarna het nog 6-12 maanden duurt voordat de nieuwe regels volledig zijn geïmplementeerd in nationale wetgevingen.

Rabobank.nl

Beeld: ©stockwars/Shutterstock.com

Terug naar boven