29-augustus-2023 |
Aangelengd gehakt

Aangelengd gehakt

Tegenwoordig wordt er vaak gespreken over het verminderen van de consumptie van dierlijke producten als vlees. Wellicht past een recept uit de Tweede Wereldoorlog wel bij dit streven.
Het heet ‘aangelengd gehakt’. Uw schrijver kwam het tegen in een kookboekje geheten: ‘ Onze voeding in distributietijd’ van de befaamde kookboekenschrijfster R. Lotgering Hillebrand.

Nodig:
• 150 gram gehakt
• 250 gram in de schil gekookte aardappelen
• 7,5 gram zout, nootmuskaat en peper
• 1 ei of eierdooier,
• een beetje melk
• 50 gram boter of vet
• 50 gram paneermeel

bereiding:
Stamp de gekookte aardappelen met schil en al goed fijn en doe er het gehakt, het zout en de kruiden bij. Voeg zoveel ei of eierdooier bij als nodig is om een soepel ‘ gehakt’ deeg te krijgen. Vorm hiervan stevige ballen van ongeveer 100 gram en rol deze door het paneermeel. Bak de ballen in heet vet mooi bruin en gaar. Maak de jus af met water en voeg eventueel wat gebrande suikerpoeder toe om een mooie bruine jus te verkrijgen. “


Terug naar boven