26-augustus-2019 | Door: Mathilde Lentjes
Hippe tapioca’s nu ook in Nederland

Hippe tapioca’s nu ook in Nederland

Jarenlange training? Nope. Van kinds af aan altijd al druk geweest met koken en bakken? Nope. De van oorsprong Braziliaanse en in Arnhem woonachtige Alexandra Isaura Da Silva Cremers (46) maakt haar tapioca’s en Braziliaanse kaasbroodjes puur op gevoel. En met haar hart.

“Ik ben in Brazilië geboren uit een Nederlandse vader en een Braziliaanse moeder. Toen ik 18 jaar was, kwam ik naar Nederland,” vertelt Alexandra. Thuis in Zuid-Amerika was de nu hardwerkende vrouw naar eigen zeggen ‘een prinses’. “Het klinkt wat verwend, maar thuis hoefde ik nooit iets te doen en in de keuken helpen al helemaal niet. Eten en met zijn allen aan tafel zitten speelde wel een belangrijke rol in mijn opvoeding, maar ik ben zelf nooit aan de slag gegaan in de keuken. Ik had er geen enkele interesse in.” 

Netflix

Eenmaal in Nederland ging de goedlachse en energieke Braziliaanse aan de slag met allerlei verschillende baantjes om uiteindelijk te eindigen als teammanager bij het Centraal Bureau voor Rijvaardigheidsbewijzen. “Ik heb nooit echt goed geweten wat ik wilde, ik volgde een aantal opleidingen, maar maakte nooit iets af. Ik kwam uiteindelijk bij het CBR terecht, maar dat was het ook niet helemaal. Of helemaal niet, eigenlijk. Op een gegeven moment kreeg ik een burn-out. Een tijdlang bestond mijn dagbesteding vooral uit Netflix kijken, tot ik op een dag naar het fornuis liep en besloot te gaan koken. “Waarom ik dat deed? Geen idee, het was een gevoel.” Dat gevoel pakte goed uit. Eerst kookte Alexandra vooral voor zichzelf, nu ook voor anderen. “Ik zie de gerechten voor me en mijn handen volgen vervolgens vanzelf. Of ik een natuurtalent ben? Dat vind ik lastig en laat die constatering liever aan andere mensen over. Grappig is wel dat een vriendin van mij dit 25 jaar geleden als voorspelde. Duh dacht ik toen, je had gelijk denk ik nu.” 

Een vleugje Brazilië 

Păo de Queijo en tapiocas: Alexandra at ze vroeger in haar geboorteland. “Păo de Queijo is Portugees voor kaasbroodjes en tapioca’s zijn een soort pannekoekjes. In beide producten heb ik mij de afgelopen tijd gespecialiseerd. Ik maak ze op kleine schaal en soms ter plekke, zoals tijdens een kookdemonstratie bij de Sligro. Zowel de pannenkoekjes als de kaasbroodjes zijn glutenarm (nadrukkelijk niet glutenvrij). Dat heeft er onder andere mee te maken dat mijn darmen en gluten niet al te beste vrienden zijn.” Alexandra merkt een toenemende belangstelling voor glutenarme producten en producten die ‘eerlijk’ zijn. “Ja, er lijkt een trend gaande te zijn waarin consumenten zo clean mogelijk willen eten. Dat betekent in mijn geval zonder chemische toevoegingen. Ik krijg uit heel het land telefoontjes, pok van mensen die graag glutenvrij, maar toch lekker willen eten.”

Tapioca’s

Tapioca’s: in hippe steden als New York en Rio de Janeiro zijn ze bij de vele make-to-orderkarretjes niet aan te slepen, in Nederland nog relatief onbekend. Alexandra: “Tapioca is een zetmeelrijk ingrediënt gemaakt van bewerkte en gedroogde cassavewortel. De wortels komen oorspronkelijk uit het noordoosten van Brazilië, van de Indianen. Het bakproces luistert heel nauw: het cassavezetmeel wordt eerst gehydrateerd en gaat daarna als een poeder in een pan, zonder vet. Tijdens het bakken laat de boel weer los en lijmt als het ware aan elkaar. Uiteindelijk ontstaat er een pannenkoek. Die pannenkoek vormt de basis: je kunt tapioca’s ‘toppen’ met alle smaken: zoet, zuur, zout en bitter. De variatiemogelijkheden zijn eindeloos. Tapioca’s zijn het lekkerst als ze minute-maid worden gemaakt en warm worden gegeten. Ik maak de gehydrateerde basis en vries ze in. Het enige wat klanten moeten doen, is ze even ontdooien. Ik maak ze ook ter plekke en leer en demonstreer aan geïnteresseerden hoe ze het proces het beste kunnen aanpakken. Het is niet heel erg moeilijk, maar het vergt wel aandacht en tijd.” 

Păo de Queijo 

Kaasbroodjes, maar dan op zijn Braziliaans: Alexandra heeft ook daar haar eigen ‘magische’ hand in ontwikkeld. “De basis voor mijn Braziliaanse kaasbroodjes is tapiocameel. Het typische van de broodjes is dat ze een aparte chewy-achtige structuur hebben en aan de buitenkant toch lekker knapperig zijn. Ook hierbij zijn de variatiemogelijkheden bijna eindeloos: knoflook, zongedroogde tomaten, geitenkaas en zo voort en zo verder. Heerlijk met een lekker wijntje erbij…”

tapiocas.nl

Beeld: © Jan Adelaar

Alexandra geeft prijs

Wilt u zelf aan de slag met tapioca’s? Alexandra geeft een recept weg voor de basistapioca.

Terug naar boven