25-februari-2020 | Door: Kiki Stender
Hou op met zeuren

Hou op met zeuren

We krijgen veel verschillende klanten in onze winkels. Vleeseters en flexetariërs. Maar ook vegetariërs en veganisten. Mensen die zich nadrukkelijk afzetten tegen het eten van dierlijke producten. In steeds meer huishoudens is er wel één die wegblijft van vlees. 

Wij slager-ondernemers zeuren daar graag over. We balen ervan en hebben het nodige commentaar, zien de trend liever gaan dan komen. Daarnaast zijn we van mening dat worst niet vega kan zijn, want die komt van een beest. Een vega-hamburger kan al helemaal niet door de beugel. ‘Een hamburger is vlees. Ze moeten van ‘onze’ namen afblijven. Punt uit.’ 

Ik stel voor dat we ophouden te zeuren, want we lossen er niets mee op. In het verleden hebben we vaker dit soort ontwikkelingen meegemaakt. Ik herinner me dat mijn vader zijn slagerij in Winterswijk verbouwde, begin jaren vijftig van de vorige eeuw. Hij had zo’n beetje de eerste gekoelde toonbank van het dorp, waar 18 slagers toentertijd nog voor het vlees zorgden. Een ‘kijk-wijs’ toonbank: dan kon je het vlees bekijken, en aanwijzen wat je hebben wilde. ‘Idioot’, was de mening van veel klanten en een aantal slagers uit het dorp. ‘Een koelkast en een werktafel was toch genoeg? Het vlees zou er ook vast een stuk duurder van zou worden’. 

Enkele decennia later besloot menig slager om kant-en-klare erwtensoep te gaan verkopen. En nasi en bami. De reacties op deze nieuwigheden waren voorspelbaar. ‘Belachelijk;. erwtensoep. Wat dacht die slager wel niet? Dat de mensen in het dorp dat zelf niet konden maken? Trouwens, nasi en de bami hoorden thuis in Indonesië en niet bij de gewone ambachtsman.’ Gezeur alom.

Inmiddels beschikken we allemaal over hypermoderne toonbaken, van waaruit we vaak een tiental verschillende maaltijden verkopen. We kunnen constateren dat al het gezeur over deze voor toen nieuwe activiteiten niets heeft geholpen. 

Ik stel dus voor dat we ophouden te zeuren en gewoon aan de bak gaan. Handel drijven. Laten we de concurrent buiten de deur houden door met extra lekkere eigen artikelen te komen. Vega uit eigen keuken. Want één ding is zeker: gezeur zal vega niet tegenhouden. 

Terug naar boven