25-juli-2017 | Door: Kiki Stender
Herkenbaarheid

Herkenbaarheid

Ik ben een internetfreak. Geregeld surf ik ‘zomaar’ wat rond. Vaak bezoek ik ook doelbewust websites van food-ondernemers. Niet om er te kopen, wel om te kijken hoe de winkels er online uitzien. Dan bekijk ik of de site logisch is opgezet, en of ik er gemakkelijk relevante informatie vind. Leuk wordt het als er wat te ontdekken valt; over de historie, het team en het assortiment. Valt er veel te zien? En staan er mooie foto’s op die mijn smaakpapillen prikkelen? 

De manier waarop het assortiment wordt gepresenteerd, is doorgaans prima, met  overzichtelijke productgroepen en veel lekkere producten. Ook reclame- en spaaracties zijn vaak prominent aanwezig. De meeste bedrijven geven wat achtergrondinformatie en vertellen kort wat over hun historie. Opvallend is dat heel vaak een foto het bedrijfspand ontbreekt. Jammer, want zo’n foto vergroot juist de herkenbaarheid. 

Zoek je, in een stad of dorp waar je niet zo bekend bent, een slager, bakker, viswinkel of groentewinkel, een grand café of restaurant? Dan pak je tegenwoordig gewoon je telefoon en type je de juiste zoekwoorden in. Met een beetje geluk krijgt een hele lijst adressen. Leuk, die keuzevrijheid! Maar het levert ook keuzestress op. Welke ondernemer kies je?

De zoekende websurfer wil snel relevante informatie voorgeschoteld krijgen. Jij als ondernemer moet ervoor zorgen dat die info het bezoeken van jouw zaak aantrekkelijk en gemakkelijker maakt. Door aan te geven waar de parkeerplaatsen zijn. En door een goede foto van het pand te laten zien, zodat jouw zaak al van afstand herkend wordt door de nieuwkomer. Een teamfoto geeft gelijk iets vertrouwds als hij bij je binnenstapt. 

Die site moet natuurlijk altijd up-to-date zijn. Wie in de zomer nog steeds de vader- en moederdagaanbiedingen op zijn site heeft staan, of erger, de kerstspecials, komt niet zo accuraat over. Laat altijd zien dat je bij de tijd bent en goed inhaakt op de interesses van de klant. Dat schept vertrouwen. 

Terug naar boven