Foodhelden van 2022 bekend!
In de Verspillingsfabriek in Veghel zijn op 25 november 2022 de Foodhelden van 2022 bekendgemaakt: de 6 meest impactvolle voedselveranderaars van Nederland. Zij werden door de vakjury gekozen uit de Food100-lijst van 2022 tot foodheld vanwege hun bijzondere en grote inzet om ons voedselsysteem beter en eerlijker te maken. Alle gamechangers uit de Food100-lijst kwamen voor de bekendmaking bij elkaar tijdens de Trendtable, waar Food Inspiration de laatste trends in food presenteerde en serveerde.
Foodhelden onder de 35 jaar:
Bas Antonissen - Mede-eigenaar BoerBas
BoerBas is een gesloten varkenshouderij, wat inhoudt dat alle dieren op het bedrijf geboren worden en daar blijven. Eerlijk zaken doen in een open, transparante keten waarin de boer financieel en emotioneel gewaardeerd wordt, daar maakt Bas zich hard voor. En om zelf het goede voorbeeld te geven, opent hij iedere zaterdag zijn boerderij om aan bezoekers te laten zien dat het ook anders kan.
Leonie Horne - Projectcoördinator 'Goede Zorg Proef Je' bij Alliantie Voeding in de Zorg
Als projectcoördinator van 'Goede Zorg Proef Je’ zet Leonie Horne zich in voor sneller herstel en het bevorderen van de gezondheid van ziekenhuispatiënten en ziekenhuispersoneel. Het doel? Vóór 2030 een gezond voedselaanbod in alle Nederlandse ziekenhuizen en zorginstellingen realiseren. Er zijn al 45 ziekenhuizen aangehaakt die maandelijks samenkomen om kennis uit te wisselen.
Yasmina Khababi - Founder van Freshtable
Yasmina Khababi verbindt migratie, klimaatverandering en ongelijkheid met haar bedrijf Freshtable en de Fresh Academy. Dat doet ze door statushouders te ondersteunen om hun skillset toe te passen in de Nederlandse markt én door de bezorging van (h)eerlijke halal en vega(n) maaltijden. Freshtable bezorgt inmiddels 60 à 100 maaltijden per week bij mensen thuis, in veertien steden door heel Nederland.
Foodhelden boven de 35 jaar:
Esther de Snoo - Hoofdredacteur van Nieuwe Oogst
Esther de Snoo is zich als hoofdredacteur bij Nieuwe Oogst erg bewust van haar rol als agrarisch nieuwsmedium. In een tijd waar polarisatie en negativiteit toenemen en het vertrouwen verdwijnt, probeert Esther continu ongekleurd, feitelijk nieuws en kennis te delen.
Leon Meijer - Wethouder 'Food' bij Gemeente Ede
Als eerste wethouder ‘Food’ heeft Leon Meijer stedelijk voedselbeleid in Nederland op de kaart helpen zetten. Hij verbindt daarbij voedselregio’s met elkaar. Het afgelopen jaar heeft hij zich hard gemaakt voor meer gemeentelijke bevoegdheden om gezonde voedselomgevingen te realiseren.
Maurits Tofohr - Co-founder van Joinprogram.com
Maurits Tofohr werkt met passie aan ‘bedrijfscatering van de toekomst’: een lekker, veelal plantaardig aanbod en structureel minder afval. Om dit te bereiken laat zijn bedrijf Join Program gasten via een app aangeven of ze naar kantoor komen, wat hun dieetvoorkeuren zijn en hoe ze de afgelopen maaltijden vonden. Vervolgens produceert een centrale keuken maaltijden voor meerdere bedrijven tegelijk. Zo treedt minder snijverlies op. Een mooie combinatie van lekker eten, supermakkelijk bestellen én duurzaamheid.