21-juni-2022 |
Wijzigingen wetgeving houdbaarheid per 1 juli 2022

Wijzigingen wetgeving houdbaarheid per 1 juli 2022

Per 1 juli verandert de wetgeving voor het vermelden van een houdbaarheidsdatum in Nederland. Dit kan gevolgen hebben voor de houdbaarheidsvermelding op je producten.

Aanduiding THT of TGT

In Nederland geldt qua wetgeving voor de vermelding van de houdbaarheid op voorverpakte producten Verordening (EU) nr. 1169/2011 en Warenwetbesluit Bereiding en Behandeling van levensmiddelen. De datum van minimale houdbaarheid van een levensmiddel of uiterste consumptiedatum is een verplichte vermelding voor voorverpakte levensmiddelen conform Verordening (EU) nr. 1169/2011. Er geldt een aantal uitzonderingen zoals voor sommige verse en lang houdbare voedingsmiddelen, waaronder bijvoorbeeld azijn, keukenzout, suikerwerk en verse, niet-gesneden groenten en fruit.

In artikel 24 van Verordening (EU) nr. 1169/2011 staat:
Levensmiddelen die uit microbiologisch oogpunt zeer bederfelijk zijn en daarom na korte tijd een onmiddellijk gevaar voor de menselijke gezondheid kunnen opleveren, moeten worden voorzien van een uiterste consumptiedatum (TGT, Te Gebruiken Tot). De overige producten krijgen dan een uiterste houdbaarheidsdatum (THT, Ten Minste Houdbaar Tot).

In artikel 15 van het Warenwetbesluit Bereiding en Behandeling van levensmiddelen staat:
Indien op de verpakking in een bewaarvoorschrift is vermeld dat de waar bewaard dient te worden tussen de 0°C en 6°C of een houdbaarheidstermijn is vermeld die korter is dan 5 dagen, dan dient een uiterste consumptiedatum te worden vermeld (TGT). In de overige gevallen een uiterste houdbaarheidsdatum (THT).

In de praktijk betekent dit dat er in Nederland veel producten op de markt zijn met een houdbaarheid langer dan 5 dagen en een bewaarvoorschrift tussen de 0°C en 7°C waar een THT op staat, maar die uit microbiologisch oogpunt na de vermelde houdbaarheidsdatum wel degelijk een gevaar voor de menselijke gezondheid kunnen opleveren. Dat is niet conform de Europese verordening. Het Warenwetbesluit Bereiding en Behandeling van levensmiddelen wordt daarom per 1 juli 2022 aangepast.

Wat betekent dit?

Producten die op dit moment al een TGT hebben, blijven deze waarschijnlijk houden. Er hoeft per 1 juli 2022 geen extra bewaarvoorschrift meer te worden geplaatst dat aangeeft dat het product binnen een aantal dagen na aankoop moet worden geconsumeerd en nooit later dan de vermelde datum.

Voor producten die nu een THT datum hebben, moet worden nagegaan of ze na het verstrijken van de THT een onmiddellijk gevaar voor de menselijke gezondheid kunnen opleveren. Is dat het geval, dan moet de THT worden vervangen door een TGT. In de praktijk zal dit met name gelden voor vleeswaren, ready-to-eat producten, kant en klaar maaltijden, salades, groenten die rauw kunnen worden gegeten, etc.

Normecfoodcare.com

Terug naar boven