23-december-2021 | Door: Gerhard Kwak
Column Gerhard Kwak: Rust na de feestdagen?

Column Gerhard Kwak: Rust na de feestdagen?

Na de feestdagen moet menig ondernemer even uitblazen. De drukte van de decembermaand is dan achter de rug. Even rust pakken is er helaas niet bij. Je hebt als versspecialist namelijk te maken met een consument die na deze dure weken eerder geneigd is om naar de supermarkt te gaan. Want die trekken na de drukke feestdagen meestal wel de actie trukendoos open. 

Ruim allereerst de kerstballen en andere feestdagen snuisterijen op. Breng daarna een echte winterse sfeer in de winkel. Denk maar aan wintersportposters (van het reisbureau), schaatsen, ski’s en andere winterse sfeermakers. Ik bezocht eens een collega die stond met een ijsmuts achter de toonbank. Op die manier breng je meteen weer een sfeer in de winkel die past bij de winterkost die je volop hebt aan te bieden. Ga daarna aan de slag met leuke activiteiten. Klantentrekkers die je zonder al te veel moeite kunt organiseren. Denk aan:

Lekkere WK-acties 

Geen wereldkampioenschappen maar winterkost. Doe stampotten, hachee, goulash, snert en ander heerlijke zelfgemaakte smullers in de aanbieding en treedt daarmee naar buiten in de krant, maak desnoods een folder en ga er zeker mee het internet op. Want daar wordt vooral in de donkere maanden van het jaar volop naar gekeken. Vergeet ook het buitenbord niet. Een prima aandachtstrekker voor de voorbijganger. 

Laat ook proeven

Dat is helemaal niet zo moeilijk; Warme stamppotten, plakjes rookworst, bekertjes snert. Noem maar op. Je hebt lekkers genoeg in huis. 

Organiseer ook eens een ‘oma-dag’

Een dag  die in het kader staat van de ouderwetse maaltijden van oma. Zelfgemaakte stamppotten en soepen. En vergeet daarbij vooral niet de speciale streekproducten die steeds meer aandacht krijgen.

Deel waardebonnen uit

Niet in het wilde weg maar gericht op jouw winterkost specialiteiten. Bijvoorbeeld: bij aankoop van hachee de wortelstamppot de voor een voordelige prijs. Of voordelige speklappen bij de boerenkoolschotel. Vul zelf maar in. Mogelijkheden genoeg. 

Kortom: Ga lekker aan de slag. Ook in de rustige maanden na de feestdagen valt er nog voldoende extra omzet te scoren. Mocht er verder nog tijd over zijn verdiep je dan eens in het komende jaar en kijk welke acties je kunt ondernemen.

Terug naar boven