
Mistige vooruitzichten voor de versspecialist
De omzetresultaten voor de versspecialist zijn volgens het CBS rooskleurig. En toch is er veel onrust vanwege de vele onzekerheden: de enorme inflatie, het historisch lage consumentenvertrouwen, stijgende rentes, terugbetaling van coronabelastingen, overige kostenstijgingen en aanhoudende personeelskrapte. Een reeks van zaken die de vooruitzichten voor de detailhandel mistig maakt.
Historische inflatie
Nederland kent een ongekende inflatie; maar liefst 12 procent in augustus 2022. De verwachting is dat de energieprijzen nog een periode hoog blijven. Bij aanhoudende inflatie stappen consumenten over naar goedkopere alternatieven en halen ze bijvoorbeeld hun boodschappen bij een discountsupermarkt in plaats van bij de versspeciaalzaak.
Historisch laag consumentenvertrouwen
Normaliter is er een causaal verband tussen het consumentenvertrouwen en de uitgaven in de sector. Het consumentenvertrouwen ligt in september 2022 op een historisch dieptepunt van min 59. Dit cijfer wordt onder meer gebaseerd op hoe consumenten tegen hun huidige financiƫle situatie aankijken, hun situatie over twaalf maanden en of ze bereid zijn om grote aankopen te doen.
Stijgende rentes en belastingen
Naast de afvlakkende vraag, dienen zich tal van andere problemen aan. De Europese Centrale Bank (ECB) verhoogde het basistarief in juli met 50 basispunten, gevolgd door een verhoging van met 75 basispunten in september. De centrale bank beoogt hiermee de investeringen te beperken en daarmee de inflatie te dempen. Voor de versspecialist wordt het uiteindelijk duurder om werkkapitaal en investeringen bancair te financieren en dit werkt kostenverhogend.
Tijdens de coronapandemie konden ondernemers bijzonder belastinguitstel aanvragen tot en met 31 maart 2022. De terugbetaling start vanaf 1 oktober 2022. Ook al krijgen ondernemers vijf jaar de tijd om de belastingschuld terug te betalen, kunnen veel ondernemers hierdoor alsnog in de problemen geraken wanneer hun cashflow ontoereikend is. Een mogelijke oprekking van de terugbetaalperiode onder voorwaarden zou ondernemers helpen.
Flinke kostenstijgingen
Door de inflatie worden veel ondernemers geconfronteerd met huurstijgingen. In veel huurcontracten is opgenomen dat huren jaarlijks meestijgen met de inflatie. Verhuurders redeneren dat versspeciaalzaken vanwege de inflatie automatisch meer omzet maken. Daar komen de stijgende servicekosten door hoge energieprijzen nog eens bij. Het kabinet werkt aan een compensatiepakket voor het midden- en kleinbedrijf voor de gestegen energiekosten. Daarnaast is er sprake van een stijging van de lonen. De vraag is of elke versspecialist al deze kosten kan doorbelasten naar de consument. Met een onderscheidend vermogen op het gebied van unieke producten of service is dit in de praktijk eenvoudiger.
Aanhoudende personeelstekorten
De loonsverhogingen worden mede gedreven door de enorme personeelstekorten in de sector. Uit recent ABN AMRO onderzoek blijkt dat een op de vijf ondernemers aangeeft niet te kunnen groeien vanwege gebrek aan personeel. Naast loonsverhogingen moeten versspecialisten kijken of ze andere arbeidsvoorwaarden aantrekkelijker kunnen maken, zoals het aanbieden van een vast contract, het kunnen volgen van opleidingen en het bieden van mogelijkheden om door te groeien, en meer flexibilisering in de arbeidsuren.
Conclusie
Al met al komt er veel op de versspecialist af, al hebben alle genoemde factoren voor ieder verschillende gevolgen. Voor de komende tijd wordt het spannend hoe geopolitiek en macro-economie zich ontwikkelen en of de consument de hand op de knip zal houden. Om tegenvallers op te vangen moeten versspeciaalzaken proberen hun kosten te drukken en creatief zijn in het verleiden van hun klanten. Zeker is dat de versspecialist gezien de mistige vooruitzichten beide handen aan het stuur moet houden.