26-oktober-2022 |
FNLI: Hoge kostenstij­gingen al in tweede helft 2021

FNLI: Hoge kostenstij­gingen al in tweede helft 2021

In een jaar waarin de oorlog tussen Rusland en Oekraïne grote gevolgen heeft voor onze energie- en grondstofprijzen, vergeet men bijna dat 2021 voor veel ondernemers óók een zeer uitdagend jaar is geweest. De vaccins bleken minder goed te werken op nieuwe varianten van het coronavirus waardoor ondernemers opnieuw geraakt werden door substantiële contactbeperkende maatregelen. Ook was er nog sprake van een nasleep van de Brexit (januari 2020) en wereldwijde verstoringen in handelsstromen met name als gevolg van de COVID-19-pandemie. Ondernemers hadden daardoor ook al in 2021 te maken met ongebruikelijk grote stijgingen van diverse kostencomponenten; van agrogrondstoffen tot transport en energie.

Tegelijkertijd blijft de levensmiddelenindustrie als geheel, ondanks alles, een relatief stabiele en veerkrachtige sector. En die veerkracht van de industrie helpt om verantwoordelijkheid te kunnen nemen, in economische zin, maar ook waar het gaat om verduurzaming en gezondheid.

Een doorkijk naar het lopende jaar 2022 leert dat deze prijzen nog verder zijn toegenomen. De trend die in 2020 en 2021 was ingezet is verder versterkt door de oorlog tussen Rusland en Oekraïne en door de gevolgen van klimaatverandering. Gezien deze buitengewone ontwikkelingen staat FNLI stil bij de situatie in de eerste helft van 2022. Deze editie van de monitor licht primair de economische ontwikkelingen in het jaar 2021 toe.

Download de Monitor Levensmiddelenindustrie 2022

Terug naar boven