18-mei-2022 |
Kip wassen verspreidt ziekmakers door de keuken

Kip wassen verspreidt ziekmakers door de keuken

Het Voedingscentrum deed een onderzoek naar hoe mensen omgaan met kip. En hieruit kwamen een paar opvallende resultaten. 

Meer dan een kwart van de kip-etende Nederlanders spoelt rauwe kip af onder de kraan. Veel mensen geven aan dat ze de kip wassen omdat ze dit hygiënischer vinden. Maar ook omdat ze dit gewend zijn vanuit huis of omdat ze het lekkerder vinden. Maar juist door de waterspetters en het sap van de rauwe kip verspreiden de bacteriën. Bijvoorbeeld naar het aanrecht. 

Bacteriën op kip kunnen zorgen voor een voedselvergiftiging. Meestal komt dit door campylobacter of salmonella. Vaak voelt iemand zich dan een paar dagen flink beroerd, soms is het erger. Vooral kwetsbare groepen zoals zwangeren, ouderen en jonge kinderen kunnen ernstiger ziek worden van deze bacteriën. 

Toch wassen?

Vanuit hygiëne raadt het Voedingscentrum af om rauwe kip te wassen en af te spoelen onder de kraan. Maar wil je dit wel doen, dan kun je op een aantal zaken letten:

  • Zorg bij het wassen dat het zo weinig mogelijk spettert. Bijvoorbeeld door de kip voorzichtig onder te dompelen in een schaal met water en azijn of citroen.
  • Maak na het wassen het aanrecht, eventueel keukengerei en alle contactoppervlakken (zoals de hendel van de waterkraan) goed schoon met heet water en een sopje. Spoel ook de gootsteen door met heet water.
  • Als je de kip afdroogt, doe dit dan met keukenpapier en gooi dit gelijk na gebruik weg. Was ook daarna je handen grondig.
  • Was je handen grondig met water en zeep na het aanraken van rauwe kip. Doe dit ook tussendoor als het nodig is en na het afdrogen van de kip.

“Kip is helaas een product waardoor nog veel mensen ziek worden. Het is goed om te weten dat door wat je zelf doet in de keuken, je een voedselinfectie kunt voorkomen,” aldus Wieke van der Vossen – expert voedselveiligheid bij het Voedingscentrum.

Voedingscentrum.nl

Terug naar boven