09-mei-2016 | Door: Gerhard Kwak
Allerlei restjes

Allerlei restjes

Via deze pagina een aantal tips en ideeën om restjes snel en lekker opnieuw te gebruiken want weggooien is bij 'Versinspiratie' niet aan de orde.

Rookworst met ei

Snijd de rookworst in kleine dobbelsteentjes en bak die, samen met zilveruitjes, mee op een gebakken ei.

Speklapjes

Snijd de gebakken speklapjes in kleine dobbelsteentjes en meng deze door de spaghetti.

Broodje hachee

Warm de overgebleven hachee op in de magnetron of in een koekenpan en serveer het op een bruine snee brood of een bruin bolletje.

Draadjesvlees

Magere en mooi door en door gegaarde riblappen kun je zo met een vork uit elkaar trekken tot draadjes. Een meesterlijke broodbelegging samen met een lik mosterd of een saus naar keuze.

Broodje worst

Piep een restje rookworst of gebakken verse worst op in de magnetron en leg de plakjes tussen twee stevige sneden brood. Samen met een saus naar keuze.

foto: culy

Varkensrollade

Restjes van een varkensrollade laten zich mooi dun snijden en vormen samen met selderij- of zoals op de foto een farmer-salade een lekkere combinatie voor een smakelijke lunch.

Restje rookworst

Gewoon koud of warm op een snee bruin brood. Bij voorkeur met een lik mosterd.

Koude goulash

Rundvlees is lekker gemengd met bijvoorbeeld een restje gekookte aardappel, een (lente)uitje, mayonaise en mosterd of mierikswortel uit een potje. Eventueel wat fijngemaakte augurk toevoegen.

Pasta met rauwe ham

Enkele overgebleven plakken rauwe ham kunnen zo op de pasta. Ze hoeven niet verwarmd te worden. De warme pasta is voldoende

Rosbief

Gesneden rosbief verliest erg snel kleur en smaak. Dat is jammer. Leg de plakjes daarom op een snee brood en bak er een eitje op.

Kipfilet

Overgebleven kipfilet snijdt je in dunne reepjes die je vermengt met wat gesneden paprika's, sla in reepjes, wat peterselie en wat slasaus of yoghurt-dressing. In een wrap rollen en smikkelen maar.

Worstratjetoe

Snijd een stuk overgebleven verse worst, saucijs of barbecue worst in dunne plakken en voeg ze toe aan gewokte groenten en krieltjes.

Restflappen

Neem een plak bladerdeeg en vul dat met een schep hachee, goulash of stoofvlees. Vouw het deeg kruislings dicht als een appelflap. Bestrijk de randen met water en druk ze stevig dicht met een vork. Bak de restflappen in de oven op 200°C tot het bladerdeeg gaar en mooi goudbruin is.

Bakrestjes

Snijd gekookte aardappelen in plakken en bak ze in de koekenpan. Wanneer ze bijna uit de pan kunnen voeg je de restjes vlees die je hebt staan toe. Het maakt niet uit welk vlees, rund, varken, kip, lam. Alles is goed. Even meebakken en serveren met een lekkere groentesalade.

Foto: mooisvanme

Kliekjessalade

Soms heb je een paar plakjes gekookte ham, boterhamworst of gebraden fricandeau over waarvan je denkt die kunnen maar beter op. Maak daar een kliekjessalade van. Snijd de vleeswaren in dunne reepjes en vermeng ze met reepjes komkommer en met een lik mayonaise of een honing-mosterd dressing. Smullen. Serveren op toast of stokbrood

Kiprestjes

Koud vlees van kip, kalkoen, varken, ham) in stukjes snijden, luchtig mengen met bijvoorbeeld stukjes ananas in blik. Maak een vinaigrette met wat ananassap, wat zure room, wat citroensap, een beetje suiker, curry poeder naar smaak, gesneden bieslook en peterselie(vers of diepvries), zout en peper naar smaak.

Rookworst tapa's

Snijd een restje rookworst in plakjes en beleg deze met zoete vruchtjes of zure ingrediënten als zuurkool, augurk of zilveruitjes.

Herfstkip

Meng koude kip met stukjes walnoot, wat witte druiven of mandarijntjes uit blik, geraspte appel, geraspte winterwortel of witte kool en overgiet dit met een dressing gemaakt met half mayonaise, half zure room, wat citroensap, suiker, zout en peper naar smaak.

Prikhapje

Puntjes geroosterd brood en plakjes koude rookworst. Prikken maar.

Bacon omelet

Een gebakken omelet bedekt met een paar plakken bacon en bestrooid met gehakte peterselie.

BBQ ontbijtje

Pak in een pan een paar eieren en snijd overgebleven barbecue worstjes of Frankfurters er doorheen.

Omelet ham

Maak een omelet en strooi op het laatst reepjes ham, spekdobbeltjes of zelfs rookvlees op de bovenkant. Oprollen en smikkelen. Gebruik geen zout de vleeswaren zijn zout genoeg.

Stoofvlees

Stoofvlees dat je overhoudt is koud heel lekker, gesneden in dunne plakken, op een snee brood met mosterd of piccalilly

Pyttipanna

Zweeds voor 'een pan vol kleine stukjes'. In dobbelsteentjes gesneden aardappelen, uien en vlees of worst. Heel geschikt voor het opmaken van restjes verse worst of saucijs.

Rijst met worst

Restjes worst, kookworst, hamworst, barbecue worst of rookworst snijd je gewoon door gekookte rijst die je met kruiden en/of een saus op smaak brengt.

Gevulde pannenkoek

Het komt nog wel eens voor dat er een gehaktballetjes of een stukje gebraden vlees over blijft. Niets aan de hand. Het gehakt kun je verkruimelen en het vlees ragfijn snijden. In een pannenkoek rollen even oppiepen in de magnetron en eet smakelijk.

Worst op aardappelpannenkoekjes

Rasp rauwe aardappels fijn en breng ze op smaak met zout en peper. Meng er wat bloem en rauw ei doorheen en bak er pannenkoekjes van. Beleg deze met restjes rauwe ham, gekookte ham of andere overtollige vleeswaren.

Restje hachee of wildgoulash

Neem het restje van de hachee en warm dat op. Maak wat aardappelpuree en warm ook de rode kool op. Schep alles in laagjes in een wijnglas. Serveer het glas met een bladerdeegbakje met vossenbessen-compote.

Terug naar boven