19-februari-2016 | Door: Saskia Stender
Small Business en Retail Management

Small Business en Retail Management

Droom jij van je eigen bedrijf? Heb jij het ondernemen altijd al in je gehad? Ondernemerschap zit in je bloed. Je kunt er voor kiezen direct een bedrijf te starten, maar vaak is het verstandig praktische en theoretische kennis op te doen. Tijdens de opleiding HBO Small Business en Retail Management (SBRM) word je voorbereid op het runnen van een eigen bedrijf als een (zelfstandige) ondernemer of manager. Je doet veel vakkennis op en leert een bedrijf te runnen en te besturen.

Ondernemend zijn betekent dat je verstand hebt van handel en commercie, risico’s durft te nemen en bovendien goed kunt organiseren en om kunt gaan met personeel en management. Verder dien je te beschikken over creativiteit om innovatieve producten en diensten te bedenken en enthousiasme en ambitie om dingen succesvol te maken.

Door het volgen van deze studie word je opgeleid tot ondernemer. Op veel instituten word je opgeleid aan de hand van welk praktijk. Zo richt je in het eerste jaar een eigen small business op met je studiegenoten. Om dit te bereiken bedenk je een innovatief product, schrijf je een businessplan en probeer je startkapitaal te krijgen door aandelen te verkopen.

Werken in een Small Business of Retail Management

Na de opleiding kun je aan de slag als ondernemer, zelfstandig ondernemer of manager. Als ondernemer richt je een bedrijf op dat je door tactische beslissingen probeert verder uit te bouwen en winstgevend te maken. Als zelfstandige ondernemer doe je hetzelfde, echte blijf je zoals de naam als zegt zelfstandig, dus zonder personeel. Je werkt dan in een small business. Als manager ga je aan de slag bij een bestaand bedrijf, echter krijg je veel bevoegdheden en verantwoordelijkheden en bestuur je een grote unit van een bedrijf. Ook kun je aan de slag als bedrijfsleider. De functie bedrijfsleider houdt in dat je de leiding geeft aan een filiaal of vestiging in een groter moederbedrijf. Verder kun je aan de slag als afdelingsmanager bij bijvoorbeeld een groothandel of een bedrijf in de industrie. Bovendien kun je een bestaand bedrijf overnemen en als bedrijfsopvolger aan de slag gaan. Deze laatste functies worden ook wel retail management genoemd.

Kansen HBO bachelor opleiding

Jaarlijks worden ruim 50.000 nieuwe bedrijven gestart. Het grootste deel is succesvol, maar toch stopt 10 procent van de ondernemingen binnen een jaar. Na 10 jaar bestaat de helft van de bedrijven nog! Of jouw bedrijf succesvol zal zijn hangt van verschillende zaken af. Is er interesse voor je producten of diensten? Dit kan ook samenhangen met de status van de economie op dat moment. Bovendien moeten investeerders brood zien in je onderneming. Voor startende, kleine ondernemers zijn er verschillende aantrekkelijke belasting en subsidieregelingen die het aantrekkelijk maken om een nieuw bedrijf op te starten. De Kamer van Koophandel ondersteunt je door middel van advies en voorlichting bij de start van je nieuwe bedrijf.

Toelatingseisen opleiding Small Business en Retail Management (SBRM)

Om toegelaten te worden tot de opleiding Small Business en Retail Management moet je aan de volgende eisen voldoen:

– Je bent in het bezit van een HAVO, VWO of MBO-4 diploma.
– Je hebt de vakken economie en/of management & organisatie in je vakkenpakket
– Bij een MBO diploma zijn de vakken Engels en Economie gewenst

Small Business en Retail Management vakken

Bij de bachelor opleiding Small Business en Retail Management komen de volgende vakken en onderwerpen aan bod:

– Bedrijfseconomie
– Algemene economie
– Statistiek
– Automatisering
– Organisatiekunde
– Marketing
– Communicatie
– Administratie

Voor meer informatie smallbusinessenretailmanagement

Terug naar boven