14-januari-2022 |
Warmoes

Warmoes

Een bietensoort die niet om zijn knol geteeld wordt maar om het blad, is de warmoes of snijbiet. De plant behoort tot de ganzenvoetfamilie en is een bladgewas. Het is een broertje van suikerbiet, rode biet en voederbiet, maar wordt in tegenstelling tot de andere geteeld voor blad en stengel. De stengels zijn in vele kleuren verkrijgbaar zoals rood, wit, geel en groen en smaken sterk naar spinazie. Vanwege de kleuren zijn ze leuk om te serveren. De dikke stengels liever niet opeten, maar het blad van de stengels af rissen. Net als spinazie mag het niet worden opgewarmd.

Bieten doen het goed in ons klimaat, en worden dan ook veel geteeld in moestuinen. Ze hebben een zoete smaak door het hoge gehalte aan suikers. Bieten zijn er vanaf ongeveer eind mei tot en met oktober. De groente wordt weinig gekweekt is gemakkelijk te telen en groeit snel en is bovendien heel lekker. Toch wordt de groente nog maar weinig aangeboden in de winkel. Waarschijnlijk omwille van de snelle vergankelijkheid.

Recept Warmoes met couscous

Een heerlijk veganistisch recept. 

Nodig: 

• 250 g couscous
• 1 bosje warmoes
• 200 g feta
• 60 g rozijnen
• 60 g pijnboompitten, geroosterd
• 500 ml groentebouillon
• 1 scheut wittewijnazijn
• 2 el olijfolie
• 1 el komijn
• peper en zout

Bereiding:

Doe de groentebouillon in een pan en voeg de couscous en rozijnen toe. Laat het geheel 15 min. wellen en roerde couscous los. Breng de inhoud van de pan op smaak met peper en zout.

Snijd de warmoes bladeren fijn en de stengels in blokjes. Roerbak de blokjes in de olijfolie gedurende ongeveer 3 minuten. Voeg vervolgens de gesneden bladeren en de komijn  toe en roerbak alles nog 1 minuutje na.

Roer het roerbaksel door de couscous.

Breng de couscous extra op smaak met wittewijnazijn, olijfolie, peper en zout. Roer er als laatste de geroosterde pijnboompitten door. Als extra smaakmaker strooi je de verkruimelde feta over de couscous die je in een serveerschaal op tafel brengt.

Serveertip:

Glas geurige witte wijn.


Terug naar boven