28-maart-2022 |
Nederlands graan voor Nederlands brood: het kan

Nederlands graan voor Nederlands brood: het kan

Als alle schakels in de keten zich inzetten, kan het brood van de Nederlandse bakkers in de toekomst standaard van eigen bodem komen. Daartoe onderschreven de 150 deelnemers aan de Themadag Granen op donderdag 24 maart de ‘Intentie van Nijkerk: Wij gaan voor eigen graan’. De dag was een gezamenlijk initiatief van Het Comité van Graanhandelaren, het Nederlands Bakkerij Centrum (NBC) en BO Akkerbouw.

Alle schakels van de keten

Jan-Willem Grievink, adviseur van het FoodService Instituut Nederland (FSIN), ging in op de veranderende wensen van consumenten. Bauke Wierda van Royal Koopmans lichtte toe welke kansen én uitdagingen fabrikanten zien om tarwe van eigen bodem in te zetten voor Nederlands brood. De deelnemers van de Themadag Granen gaven aan dat zij samen met alle schakels in de keten – producenten van zaaizaad, telers, collecteurs, handelaren, molenaars, bakkers en supermarkten – willen optrekken om ‘Nederlands graan voor Nederlands brood’ mogelijk te maken.

Intentie van Nijkerk

De directeuren van Het Comité van Graanhandelaren, het NBC en BO Akkerbouw ontvouwden samen een plan van aanpak. André Hoogendijk van BO Akkerbouw: “Alle schakels in de keten willen deze stap maken. Voor elke schakel hoort daar ook een verdienmodel bij.” Caroline Emmen, directeur van Het Comité, ging in op de rol van de handel: “Nederland is een belangrijke basis voor de wereldwijde graanhandel. Wij hechten ook belang aan de verbinding met de Nederlandse consument.” Mirjam Kortekaas, directeur van het NBC benadrukte de rol van bakkers: “Zij kunnen op basis van hun vakmanschap waarde toevoegen aan Nederlandse tarwe.” Samen zetten zij hun handtekening onder de ‘Intentie van Nijkerk: We gaan voor eigen graan’. Daarmee is het startsein gegeven voor een denktank met vertegenwoordigers uit de hele keten, van veredeling tot en met retail, die de aanpak op de korte en langere termijn uitwerkt.

Bo-akkerbouw.nl

Terug naar boven